Surdegsbröd 3 dygn kärlek!

HejHej..

Jag älskar att baka surdegsbröd, Surdegsfrallor och surdegsbaguetter hemma i köket. Bäst av allt är att det finns så många olika recept, varianter och inget bröd blir samma inuti. Varje gång man skär upp för att kolla så är man konstigt nog smått nervöst över om man blir nöjd.

För några dagar sen gick jag en kurs om surdegsbakning. Man vill ju bli ännu bättre eller bli ett proffs utan att behöva ta den långa vägen. Så jag hittade en kurs med: Johan sörberg - Baka bröd som ett proffs! Redan där märkte jag vilka fel jag hade gjort och vad man hade glömt. Bästa av allt va: Man fick lära sig några nya punkter som man inte viste om!

Så denna gången tog jag min tid med surdegsbakning. Om man har tid och tålamod så ska du testa detta receptet. Men som sagt det kommer ta 3 dygn innan du har surdegsbrödet klart. Detta receptet kommer bara finnas i detta inlägget för att göra allt lättare för just dig som vill prova att baka! Denna gången följde jag receptet som fanns med på kursen från Johan Sörberg!

Är du redo?
För nu tycker jag att vi kör igång!

Dag 1
Vi börjar med att fixa en poolish till surdegen. Detta är den lätta varianten om man är nybörjare.

Poolish recept:
700 g vatten
150 g durumvetemjöl
150 g vetemjöl
5 g jäst

Har du ingen durumvetemjöl hemma så går det bra med bara vetemjöl. (Ha i samma mängd bara). Blanda alla ingredienser med visp, plasta eller fyll en glasburk med lock och låt stå i rumstemperatur i 10–17 timmar.

OBS: Öppna inte locket på burken eller plasten!

Dag 2

Godmorgon..
Nu ska din poolish ha ökat i höjden och när du öppnar och rör lite på behållaren ska din poolish börja röra på sig. Sen ska det finnas många härliga bubblor och det ska lukta ljuvligt gott.

Nu ska vi göra surdegen:
Poolish
600 g vetemjöl
40 g olivolja
10 g jäst
25 g salt

Gör så här:
Blanda allt utom saltet i cirka 5 minuter tills glutenfönstret börjar utvecklas. Tillsätt saltet och blanda degen i ytterligare cirka 5 minuter. Gör glutenfönstertestet. Olja en plastback lätt och lägg ner degen i den. Låt degen stå i rumstemperatur i 30 minuter och ta ur degen ur backen på lätt mjölat bord, vik och lägg tillbaka degen. Lägg nu på locket på plastbacken och ställ in i kylen i 15-24timmar!

🤭Tittade till min surdeg i kylen efter 9tim. Bubblar på för fullt, men jag får vänta i 15tim till innan man fortsätter med denna godingen..

Jag vill jobba så lite som möjligt med degen. Mjöla bakbordet ordentligt och ta ut plastbacken från kylen. Vänd den sen upp och ner på bakbordet och låt degen komma ut av sig själv. Skulle den ha fastnat lite så kan du hjälpa till att skaka lite på backen.

Platta ut degen lite lätt och börja dela upp degen i bitar i önskad storlek. Jag gjorde: avlånga limpor, runda och frallor. Forma degen i önskad storlek och form. Låt den formade degen jäsa i cirka 60 minuter och sätt ugnen på 250 grader. När ugnen sätts på, ställ in en långpanna eller liknande på botten av ugnen.

Snitta degen, sätt in den i ugnen och häll 2–3 dl vatten i den varma långpannan. Låt temperaturen vara kvar på 250 grader de 5 första minuterna.

Grädda frallor i 250 grader i 8–12 minuter. För matbröd på 500–600 g, sänk värmen till cirka 230 grader efter 5 minuter och grädda bröden i 20–30 minuter.

Obs: Låt surdegsbrödet svalna av helt innan du börjar skära i det.

Lycka Till Nu

  • 734 visningar

Gillar

Kommentarer

matildalin
matildalin,
Åh vad gott!
nouw.com/matildalin
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229