Steg 4

✎Baka ut lite av surdegsgrunden:

Jag kör min surdeg i 3dagar sen tar jag lite av min surdegsgrund och bakar ut, resten sparar jag i kylen och matar den efter jag har tagit den mängden som behövs i degen. Sen är det bara att fortsätta att mata 1 gång i veckan och baka ut när man känner för det. Så länge du matar den och känner att det inte luktar mögel så kan ni surdegsgrund hålla hur länge som helst.

Surdegsbröd 2st:
1 dl surdegsgrund
7 dl vatten, (fingervarmt)
1 tsk salt
4 dl vetemjöl
1 dl havrekli
12 dl dinkelmjöl, ca.
1 msk honung

Gör så här:
Häll surdegskulturen i en bunke och tillsätt vattnet och rör om ordentligt. Blanda ner havrekli och vetemjöl och fortsätt att blanda ner dinkelmjölet och så att degen släpper bunkens kant. Tillsätt sen saltet och honung och blanda in det noga. Plast över bunken och lägg på en bakhandduk och ställ degen på ett varmt ställe i rumstemperatur och låt den jäsa i 3-12tim det väljer du hur länge du vill vänta. Strö lite mjöl på bänken och häll upp degen och arbeta degen blank och smidig. Du kan tillsätt lite mer mjöl om den känns klibbig och fastnar för mycket i bordet. Nu kan du sätt ugnen på 250 °C, Dela degen i två lika stora dela och forma till brödlimpa. Har du jäskorgar så kan du lägga brödet i dom och låta dom jäsa där. Annars så lägg på plåt med bakplåtspapper och täck med bakduk och låt jäsa 1-2 timme. Om du vill se om degen har jäst klart kan man trycker lätt med fingret i kanten på degen och den lilla inbuktningen reser sig igen har brödet jäst färdigt. Mjöla brödet lite lätt och lägg ett snitt eller gör ett mönster. Sätt plåten i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Sänk värmen till 200 °C och grädda ytterligare 30–40 minuter, tills bröden fått fin färg och låter ihåligt när man knackar försiktigt i botten. Låt brödet svalna på ett galler med en bakhandduk. Njut av det goda brödet sen. Lycka Till

  • 58 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229