Steg 3

Godmorgon❣

Tittade till min surdeg och den har startat igång väldigt bra, känner mig nöjd över hur den har börjar att jobba. Så nu ska jag mata den igen och det blir sista dygnet i rumstemperatur. Sen ska den in i kylen och bo där resten av tiden, det ska bli intressant hur många dagar, veckor, månader, år som surdegen kommer att hålla sig. En vän berättade för mig att dom har en surdeg som är 5år gammal. Helt otroligt att det går mata en surdeg i så många år, dom tar lite av den hela tiden och bakar bröd. Men ändå helt magiskt att surdegen är 5år, ska bli spännande att se hur länge man själv lyckas.❤

✎Sista steget på surdegsgrunden i rumstemperatur:

Steg 3
Du behöver:
1 dl vatten
0,5 dl rågmjöl
0,5 dl vetemjöl

Gör så här:
Mata surdegen med vatten, rågmjöl och vetemjöl. Rör om och förvara i rumstemperatur med locket på, förhoppningsvis är surdegen redo att bakas med redan i morgon. Har surdegens grunden klarat sig och luktar inte mögel. Så tar vi nästa steg i kylen eller utbakning: Nu är surdegen förhoppningsvis redo att bakas med. För varje dag som du matar din surdeg tar det kortare tid för den att börja bubbla. En frisk och mogen surdeg brukar börja bubbla 2–3 timmar efter matningen.Testa att skaka eller vicka försiktigt på burken så kommer du att märka att den nästan rör sig av sig själv. Det finns liv där inne och du kan nu börja baka surdegsbröd med den. Obs! Glöm inte att mata din surdegsstart dagen innan du ska baka med den. Mata den däremot inte direkt efter att du har bakat med den om du inte planerar att baka med den även nästa dag. Är det något så är det bara att fråga, så ska jag hjälpa er så gott det går. Lycka Till Nu

OBS❣ Tänk på detta, om du vill fortsätta mata din surdegsgrund så använd inte allt.
Utan ta bara så mycket som står i receptet., annars får du börja om från början igen. 

  • 64 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229