Skolebrød..

Hej Hej..
Imorgon ska vi träffa våra norska vänner som kommer på besök och åka till stranden för att bada. (Få hoppas vädret går med på det också). Jag skulle stå för picknicken, då passar det perfekt med ett gäng mumsiga bullar som kommer från Norge. Kommer även bjuda på våra svenska klassiska bakverk också.
Det är första gångne som man bakar skolebrød, få hoppas att dom blir godkända i morgon!
🙈😁


Skolebrød..
Norska bullar som är fyllda med en härlig vaniljkräm, glaserade och toppade med kokos. 😍Gudomligt goda bullar och även vackra att se på.👌🏻☀️

Skolebrød:
50 gram torrjäst (färsk jäst)
4 dl vatten
125 gram smör/margarin rumstemperatur
1 msk kardemumma
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl strösocker
1 tsk salt
6 dl vetemjöl special
7 dl vetemjöl

Gör så här:

Häll ner jästen, vatten, strösocker i en bunke och vispa ihop snabbt tills all jäst har löst upp sig. Tillsätt sen smöret, bakpulver, salt, kardemumma, vetemjöl, vetemjöl special och knåda ihop allt tills degen börjar släppa från bunkens kanter. Plasta över bunken och låt degen jäsa i 60 minuter.

Fyllning, vaniljkräm:
1 sats motsvarar ca 3 dl
1 vaniljstång
2 dl mjölk
4 msk strösocker
3 msk maizena majsstärkelse
3 äggulor
1 msk smör/margarin rumstemperatur

Gör så här:
Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp stång och frön med mjölken. Blanda socker, maizena och äggulor i en skål. Slå den heta vaniljmjölken i äggblandningen under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och koka några minuter på medelvärme under omrörning till en tjock kräm. Ta från värmen och rör i smöret. Låt svalna. (Det går även bra att köpa färdig vaniljpulver, välj den blåa förpackningen. För där behöver du bara tillsätta kall mjölk och vispa ihop till en tjock kräm).

Fyllning, vaniljkräm:
1 sats motsvarar ca 3 dl
½ vaniljstång
2 dl mjölk
4 msk strösocker
3 msk maizena majsstärkelse
3 äggulor
1 msk smör, mjukt

Gör så här:
Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp stång och frön med mjölken. Blanda socker, maizena och äggulor i en skål. Slå den heta vaniljmjölken i äggblandningen under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och koka några minuter på medelvärme under omrörning till en tjock kräm. Ta från värmen och rör i smöret. Låt svalna. (Det går även bra att köpa färdig vaniljpulver, välj den blåa förpackningen. För där behöver du bara tillsätta kall mjölk och vispa ihop till en tjock kräm).

Topping & Topping
Glasyr:
2 dl florsocker
2 tsk äggvita
1-2 msk vatten

Gör så här:
Vispa samman florsocker, äggvita och vatten till en slät smet i en skål. Ställ åt sidan!

Utbakning:
Häll upp degen på ett mjölat bakbord, knåda ut degen och dela i ca 15-20 bitar. Rulla ut degbitarna till fina bullar och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Täck över bullarna med bakhandduk och låt dom jäsa i 20-30min. Under tiden kan du sätta på 220°C grader. Tryck sen med pekfinger/långfingret i mitten på bullarna och gör en grop. Fyll gropen med vaniljkräm och pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Grädda bullarna i mitten på ugnen i ca 12-15 min tills dom har fått en fin färg. När bullarna är klara, låt dom svalna av helt på ett galler med en bakhandduk på. Pensla bullarna med glasyren och strö över med kokosflingor. Det går även bra att doppa bullarna i en skål med kokosflingor om det är lättare. Lägg upp skolebrøden på ett fatt och servera dina mästerverk och njut!

  • 1 593 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229