Labbets sötsyrliga äppelpaj.

Labbets sötsyrliga äppelpaj..
Höstvädret håller i sig, då passar det perfekt med en härlig sötsyrliga äppelpaj med smul crunch, karamelliserade äppelbitar, maränger, vaniljsås, chokladstänk. Hittade mitt lilla labutrustning i skåpet, perfekt att servera i.🔬



P,st..
Detta receptet kan även du som är laktosintolerant & glutenintolerant äta också..👌🏻

Karamelliserade äppelbitar, 4 portioner:
6 st äpplen
1 1/2 dl strösocker
50 gram smör/margarin (bytt ut till laktosfritt)
1 msk kanel
2 tsk kardemumma malen
1 st lime (saften)

Gör så här:
Skala äpplena och skär 1 cm tjocka skivor, skär sen äppelskivorna i 1/2 cm tjocka kuber. Häll strösocker i en kastrull/stekpanna på svag värme. Se till att du inte bränner sockret för det går väldigt snabbt i slutet. Häll ner smöret och äppelbitarna och rör runt. Tillsätt sen kanel, kardemumma och lime saften och rör runt tills äppelbitarna har blivit mjuka. Ta fram en skål och häll ner karamelliserade äppelbitarna och låt dom svalan av något i rumstemperatur. (Det går även bra att värma på karamelliserade äppelbitarna i mikron, om man vill ha dom lite varma).



Mini maränger
Det här behöver du till cirka 100 minimaränger:
2 äggvitor
1,6 dl socker
1/2 dl florsocker
1 tyll
1 spritspåse

Gör så här:
Sätt ugnen på 95°C grader, klä en plåt med bakplåtspapper.

Sjuden över vattenbad – Blanda äggvitor och socker i en bunke och ställ över sjudande (inte kokande) vattenbad. Rör om och låt smeten komma upp i 60 – 70°. Ta bunken från värmen och vispa smeten kraftigt, helst med elvisp, tills den blir kall. Sikta florsockret och vänd ner det i marängsmeten med hjälp av en slickepott. Jag använde en liten tyll med ett litet rundhåll. Spritsa ut minimarängerna på bakplåtspappret och grädda i mitt på ugnen i 40 - 60 minuter. Minimarängerna är klara när de enkelt lossnar från bakplåtspappret. Förvara marängerna i en lufttät burk och dom håller i flera månader.

Smul crunch, 4 portioner:
1 dl vetemjöl (bytt ut till glutenfri mixad mjöl)
1/2 dl havregryn (bytt ut till glutenfri havregryn)
3 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
80 gram smör/margarin (bytt ut till laktosfritt)

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C grader. Klä en plåt med bakplåtspapper,
blanda ihop alla ingredienser i en bunke. Smula sen ut smul crunchen på bakplåtspapper och grädda i mitten på ugnen i 10-13 minuter. Låt sen smul crunchen svalna av helt i en skål och ställ åt sidan.

Vaniljsås, 4 portioner:
3 äggulor
3 dl vispgrädde (bytt ut till laktosfritt)
1/2 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
1 knivudd vaniljpulver

Gör så här:
Vispa äggulorna, strösocker och vaniljsocker i en bunke tills det blir ljust och krämigt. I en annan bunke vispa du grädden och vaniljpulver tills du får mjuka toppar. Vänd sen ner äggblandningen i grädden och vänd runt med en slickepott, smaka av för att se om du behöver mera vaniljsocker. Häll upp vaniljsåsen i en såskana/skål. Ställ in i kylen tills du ska använda den.

Röd chokladstänk:
100 gram vit choklad (bytt ut till laktosfritt)
2-4 st droppar röd chokladfärg, pastafärg, karamellfärg
10 gram kakaosmör (bytt ut till laktosfritt)

Gör så här:
Smält chokladen, kakaosmör över vattenbad och blanda sen när färgen. Ställ skålen åt sidan för svallning. (Det går även bra att värma upp chokladen i mikron).

Montering & servering:
Ta fram skålar/tallrikar/ någon annan udda variant att servera din äppelpaj i. Börja med att hälla ut en klick med vaniljsås i botten och strö sen över med smul crunch tills det känns lagom. Strö sen ut karamelliserade äppelbitarna lite varstans, droppa sen vaniljsås lite här och där. Toppa med några maränger och krossa några i handen så det blir summer och strö ut det över allt. Till sist tar vi choklad och stänker lite här och där, ta inte för mycket bara. Servera dina gäster och njut av den härliga äpplepaj dessert på ett nytt sätt.👌🏻🍎

  • 300 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229