Barkis med surdeg.

Barkis..
Ett bröd med många namn, men jag har alltid sagt barkis. Ett fantastisk gott bröd som är väldigt lätt. Detta bröd passar till det mest och det tar fort slut.

🔸

Efter 5 lång och spännande dagar så startade jag en surdeg. Idag var det dags för utbakning och göra massa gott surdegsbröd.

Barkis, 2 limpor:
25 gram torrjäst/färsk jäst
100 gram surdeg
5 dl ljummet vatten (35-38 grader)
2 tsk Salt
2 tsk Honung
15 dl Vetemjöl

Topping:
1 ägg
1/2 dl vatten
1 nypa salt
1 pakt vallmofrön

Gör så här:
Blanda vatten, jäst och surdeg i en bunke och vispa tills allt har blandat sig. Tillsätt honung, mjölet och knåda i 10 min. Häll sen ner saltet och knåda ytligare i 5 min tills degen släpper från kanterna. Täck över bunken med plastfolier/bakhandduk och låt degen jäsa i 1 timme & 30 min. Häll sen upp degen på ett mjölat bakbord och knåda degen lite lätt. Dela degen i 2 lika stora degar och forma varje bit till en limpa och lägg dom på ett bakplåtspapper. Låt limporna jäsa i 40 min och under tiden kan du sätta ugnen på på 225°C grader. Blanda ägg, salt och vatten i ett glas och vispa med en gaffel tills allt har blandat sig. Pensla brödlimporna och häll på rikligt med vallmofrön, ta en vasskniv/rakblad och dra snabba snitt i limporna. Grädda limporna längst ner i 25-30 min tills dom har fått en fin färg. Lägg limporna på ett galler och låt dom svalna av helt.

  • 1 044 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229