Barkis med grovsalt & surdeg.

Barkis..
Ett bröd med många namn, men jag har alltid sagt barkis. Ett fantastisk gott bröd som är väldigt lätt, grovsaltet ger en extra smak i brödet. Detta bröd passar till det mest och det tar fort slut.👌🏻

🔸

Efter 5 lång och spännande dagar så startade jag en surdeg. Idag var det dags för utbakning och göra massa gott surdegsbröd.

Barkis, 2 limpor:
25 gram torrjäst/färsk jäst
100 gram surdeg
5 dl ljummet vatten (35-38 grader)
2 tsk Salt
2 tsk Honung
15 dl Vetemjöl

Topping:
1 ägg
1/2 dl vatten
1 nypa salt
1 pakt vallmofrön
Grovsalt

Gör så här:
Blanda vatten, jäst och surdeg i en bunke och vispa tills allt har blandat sig. Tillsätt honung, mjölet och knåda i 10 min. Häll sen ner saltet och knåda ytligare i 5 min tills degen släpper från kanterna. Täck över bunken med plastfolier/bakhandduk och låt degen jäsa i 1 timme & 30 min. Häll sen upp degen på ett mjölat bakbord och knåda degen lite lätt. Dela degen i 2 lika stora degar och forma varje bit till en limpa och lägg dom på ett bakplåtspapper. Låt limporna jäsa i 40 min och under tiden kan du sätta ugnen på på 225°C grader. Blanda ägg, salt och vatten i ett glas och vispa med en gaffel tills allt har blandat sig. Pensla brödlimporna och strö på med grovsalt och häll på rikligt med vallmofrön. Ta en vasskniv/rakblad och dra snabba snitt i limporna. Grädda limporna längst ner i 25-30 min tills dom har fått en fin färg. Lägg limporna på ett galler och låt dom svalna av helt.

  • 1 603 visningar

Gillar

Kommentarer

evelinarou
evelinarou,
Ser jättegott ut 😍
nouw.com/evelinarou
Fikamedhanna
Fikamedhanna,
Det är så gott🥰
nouw.com/fikamedhanna
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229