Äpple & kanelkrans.

Hej alla finisar..
Blev så sugen på bullar sent på kvällen, så jag passade på att baka när barnen låg och sov. Tänkt dig doften av nybakat bullar mitt i natten som sitter kvar tills man vaknar tidigt på morgonen. Hur underbart är inte det liksom.🤤

Äpple & kanelkrans:
Min första krans är gjord och hur vackert är det inte med alla lager😍Fylld med min äppelfyllning & kanel blandning. Åhhh vem skulle du bjuda denna på??😋

P,st... jag kommer hålla min nya äppelfyllning hemligt ett tag till. Men kommer skriva min andra äppelfyllning som jag också brukar ha i mina bullar..🍏

Saftig vetedeg:
50 gram torrjäst eller färsk jäst
4 dl vatten
125 gram smör/margarin rumstemperatur
1 msk kardemumma
1 msk vaniljsocker
1/2 dl strösocker
1 tsk salt
6 dl vetemjöl special
7 dl vetemjöl

Gör så här:
Häll ner jästen, vatten, strösocker i en bunke och vispa ihop snabbt tills all jäst har löst upp sig. Tillsätt sen smöret, vaniljsocker, salt, kardemumma, vetemjöl, vetemjöl special och knåda ihop allt tills degen börjar släppa från bunkens kanter. Plasta över bunken och ställ på ett varmt ställe, låt degen jäsa i 1-2 timmar tills du får dubbel storlek.

Äppelfyllning:
100 gram rumstempererat smör eller margarin
1/2 dl strösocker
1 msk kanel
1/2 tsk kardemumma finmalet
2 tsk vaniljsocker
2 st äpplen

Gör så här:
Skala äpplena och riv på grovsidan på rivjärnet, häll ner äpplena i en bunke. Tillsätt smör, strösocker, kanel, kardemumma och vaniljsocker. Blanda runt allt till en jämn röra och ställ åt sidan.

Kanelfyllning:
50 gram rumsvarmt smör eller margarin
1/2 dl strösocker
2 msk kanel

Gör så här:
Blanda strösocker och kanel i en skål

Utkavling:
Mjöla bakbordet och häll ut degen, kavla ut degen till 1 cm tjock rektangel.

Fyllning:
Bre smöret på hela rektangeln, ta sen äppelfyllning och bre på den över hela rektangeln. Ta sen skålen med strösocker, kanel och strö ut över fyllningen.

Rullning:
Ta ena långsidan på rektangeln och rulla till den andra långsidan.

Snittet:
Platta till längden lite lätt och ta fram en kniv/pizzaskärare. Lämna 3 cm på toppen och placera kniven i mitten på rullen och skär ett jämt och rakt snitt längst med längden.

Färdigt snitt:
Så här ska det se ut, lägg snitt ytan uppåt.

Tvinna bullen:
Lägg ena ändan på den andra och fortsätt tills du får en tvinnad längd. Se till att snitt ytan ligger uppåt hela tiden.

Krans:
Sätt sen ihop ändarna och forma till en krans på ett bakplåtspapper som ligger på en plåt. Detta är min första krans på detta sätt, så ändarna blev inte så snygga på min.

Jäsning:
Täck över kransen med en bakhandduk eller plastfolier och ställ på ett varmt ställe. Låt kransen jäsa i 30-40 min, under tiden kan du sätta ugnen på 225°C grader.

Pensling/gräddning:
1 ägg (uppvispat)
Pensla kransen och ställ in plåten i mitten på ugnen. Grädda kransen i 30-40 min tills den har fått en fin färg. När kransen är klara så låt dom svalna av på ett galler och bjud familjen & gästerna på en gofika.

  • 704 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229