Världens bästa pizzadeg??

Idag ville familjen ha pizza, självklart så gör man pizzadegen för hand. Här kan man inte fuska och det ska bakas med kärlek, omtanke och bra råvaror. Sen tar denna pizzadeg en stund att att tillreda, men det är det absolut värd besväret.

Pizzadeg 4st lagom stora eller till 8 små:
7 dl varmt vatten (40-45 grader)
1 påse torrjäst
3 msk vitsirap
2 tsk salt
0,75 dl olivolja
7 dl durumvetemjöl
7 dl vetemjöl special
5 dl vetemjöl

Gör så här:
Vispa ihop vattnet och torrjästen förhand och låt det stå i 10min. Tillsätt sen vitsirap, salt, olivolja och vispa ihop det lite lätt. Blanda sen ner hälften av durumvetemjölet och blanda noggrant. Ta sen fram elvispen (som klarar degar) och degkrockarna. Tillsätt resten av durumvetemjölet och vispa i 5min, blanda sen ner vetemjöl special och fortsätt vispa ytligare i 5min. Till sist blanda du ner vetemjöl lite i taget och fortsätter att vispa i 5min tills all mjöl är inblandat. Olja runt i hela bunken och lägg ner degen. Plasta över degen och ställ den på ett lagom varmt ställe i 30min. Sen viker du in degens kanter och formar till en boll och sen plastar du över degen igen, låter degen vila i 1tim. Sätt ugnen »varmluft på 200°C« vanlig ugn på 225°C. Mjöla bakbordet lite lätt och häll ut degen, knåda inte degen utan skär upp lagom stora bitar. Om du vill ha samma vikt på bitarna så är det bara att använda en våg. Placera en degbit på en arbetsyta täckt med lite mjöl. Tryck och platta ut degbiten först med fingertopparna med 1-2cm från degens kant, och sedan med mer av fingrarna. Vänd på degen och gör samma sak på den andra halvan, tills hela degplattan är lagom tunn och jämn. Fatta tag i kanten på degen med vänster hand och sträck den lite. Vänd degen över den andra handen och kasta den försiktigt tillbaka ner mot bänken. Upprepa detta några gånger. Man »kastar« degen för att man vill ha den tunn och luftig, utan att trycka för mycket på den. Sen är det bara att försöka få till önskad form på pizzadegen. Lägg pizzabottnen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Lägg på önskad fyllning och grädda i mitten av av ugnen i ca 10-15 minuter. Lycka Till Nu.😋🍕
»Tänk på att alla ugnar tar olika tider på sig + hur mycket fyllning du har på«

#pizza #pizzadagen #pizzakväll

  • 130 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229