Vaniljfyllda bullar med lime & toppat med färskriven limeskal.

Godförmiddag och det är sista dagen som det är påsk. Ska bli så skönt när allt går tbx till det vanliga igen, igår satt vi och kollade på ”Bäst i Test”. Dottern fick syn på alla goda bullar som va med i programmet, då får vi baka våra godaste bullar och gotta oss.

Vaniljfyllda bullar med lime & toppat med färskriven limeskal. Farligt goda bullar för alla åldrar om man är riktigt svag för vaniljkräm & lime. Vem längtar inte till sommaren nu??

💕Följ gärna mig på Instagram, Facebook, Nouw: @Fikamedhanna
🌱Självklart kommer jag följa dig också.

Vaniljfyllda bullar med lime & toppat med färskriven limeskal, ca 20-40st normal stora!

Bulldegen:
4 dl ljummet vatten
4 tsk torrjäst (25 gram färskjäst)
150 gram smör/margarin
30 gram strösocker
30 gram brun farin strö
1 msk kardemumma
1 msk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk salt
620 gram vetemjöl special

Gör så här:
1.
Börja med att hälla ner den ljumma vattnet i bunken och tillsätt torrjästen.

2.
Vispa sen ihop vattnet och torrjästen tills all jäst har löst upp sig och att du får ett härligt skum. 3.

3.
Tillsätt smöret och vispa ihop allt lite lätt i köksassistenten och stäng av den.

4. Fortsätt sen med strösocker, brun farin strö, vaniljsockret, kardemumma, kanelen och saltet.

5. Tillsist häller vi ner mjölet lite i taget när köksassistenten jobbar på. Fortsätt att knåda degen och efter 15 min ska degen ha släppt från bunkens kanter.

6. För att vara extra säker på att degen är klar, så ska man kontrollera glutenfönstret, dra försiktigt ut degen. Den ska hålla ihop och bli så tunn att den nästan går att se igenom.

7. Går degen sönder när du drar i degen, så fortsätt att knåda degen lite till och gör ett nytt försök.

8. Täck bunken med plastfioler och ställ bunken på ett varmt ställe för jäsning. Låt degen jäsa till dubbelstorlek och det tar ca 40-60 min.



Vaniljkräm med lime fyllning:
2 dl mjölk
2 st äggulor
1 msk strösocker
1 msk maizena stärkelse
1 msk vaniljsocker
1 knivsudd vaniljpulver
2-4 msk limesaft från färsk lime
Riven limeskal från 1 lime

Gör så här:
1.
Vispa samman mjölk, äggulor, socker, och maizena stärkelse i en kastrull.

2.
Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Smaksätt med vaniljsocker, vaniljpulver, lime, limeskal och låt krämen kallna innan du brer på din bulldeg.

3.
Om man inte vill göra egen vaniljkräm så funkar det lika bra med färdig köpt vaniljkräm. (Här kan du tillsätta limesaft + skal och blanda ihop) Välj den du gillar bäst.

Topping innan gräddning:
1 dl störsocker
1 tsk kardemumma
1 tsk muscovadosocker

Gör så här:
Blanda runt alla ingredienser i en skål och ställ åt sidan.

Topping efter gräddning:
Sockerlag (1 dl vatten + 1 dl strösocker värm i mikron i 4 min)
Färsk riven limeskal

Nästa steg:
Nu har degen jäst upp till dubbla storlek. Mjöla bakbordet lite lätt och kavla ut degen till en platta. Bre på med fyllningen så att det täcker över allt. (Gör inget om det blir extra mycket på). Vik ihop rektangelns ena sida över till den andra sidan med fyllning och nyp ihop kanterna lite lätt och kavla ut degen så den blir större. Skär rektangeln 1cm breda remsor. Skär sedan en skåra mitt i varje remsa men stoppa 1 cm från den ihopvikta kanten som håller ihop degen så att det ser ut som en byxa.

Nu till det roliga, göra en snurra!
Ta en remsa med byxben och ta åt sidan (så du får mera plats). Snurra båda två benen runt varandra och sen rulla/snurra in flätan runt två/tre fingra på ena handen till en snurra. Fäst änden ordentligt under bullen så den inte snurrar upp under jäsningen. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar. Pensla bullarna med lite vatten och strö på med strösocker/kardemumma/muscovadosocker. OM du vill: kan du strö på med limeskal tänk på att dom blir bruna efter gräddningen.



Klart!

Svårare än så här är det inte, tänk på att ingen bulle blir exakt samma när du har tvinnat/snurrat dom! Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30-60 min. Under tiden sätter du ugnen på 220°C grader.

Dags för gräddning:
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 15-20 min tills dom har fått en fin färg. Ta ut bullarna ut från ugnen och pensla med sockerlag och toppa sen med riven limeskal. Servera dina goda bullar till alla fikasugna gästerna. *Lycka Till*

  • 329 visningar

Gillar

Kommentarer

Jessiekaos
Jessiekaos,
dom där bullarna såg ju verkligen super goda ut 😍😍
nouw.com/jessiekaos
Fikamedhanna
Fikamedhanna,
Det va dom också 😊🥰
nouw.com/fikamedhanna
Dontworrybelikeheidi
Dontworrybelikeheidi,
Hur gott såg inte det här ut då? Muuuums.. sänder du några hit med bredduvorna! Hahaha 😊
nouw.com/dontworrybelikeheidi
Fikamedhanna
Fikamedhanna,
Det va dom också 😅🥰 haha risken är att duvorna äter upp dom 🙈
nouw.com/fikamedhanna