Vanilj & blåbärs giffel..

Vanilj & blåbärs giffel..
Saftiga, luftiga och helt galet goda bullar fyllda med vaniljkräm och blåbär. Giffel på dubbla deg, en vaniljdeg och en på blåbärsdeg. Hur gått låter inte detta?? Kan detta bli sommarens godaste vanilj/blåbärs giffel på fika bordet?🤩👌🏻

Vanilj & blåbärs giffel:
50 gram torrjäst (färsk jäst)
4 dl vatten
125 gram smör/margarin rumstemperatur
1 msk kardemumma
1 msk vaniljsocker
1/2 dl strösocker
1 tsk salt
6 dl vetemjöl special
7 dl vetemjöl

Detta kommer till steg 3:
250 gram frysta blåbär
1 msk blåbärs pulver
1 dl vetemjöl

Gör så här:
Börja med att tina upp dom frysta blåbären och lägg dom i ett durkslag i en skål. Så saften hinner rinna av från blåbären. Ta 2 dl blåbärs saft när du har tinat klart. (Spara blåbären)


Steg 1:

Gör så här:
Häll ner jästen, vatten, strösocker i en bunke och vispa ihop snabbt tills all jäst har löst upp sig. Tillsätt sen smöret, vaniljsocker, salt, kardemumma, vetemjöl, vetemjöl special och knåda ihop allt tills degen börjar släppa från bunkens kanter.

Steg 2:
Dela upp degen i två lika stora bitar, låt ena degbiten ligga kvar i bakbunden. Ta den andra degen och lägg den i en annan bunke och plasta över och låt degen jäsa i 60 minuter i rumstemperatur.

Steg 3:
Till sätt nu blåbärssften, blåbärs pulvret och vetemjölet i bakbunden med degen. Knåda degen på medelhög hastighet tills degen blir blå/lila och börjar släppa från bunkens kanter. Plasta över bunken och låt degen jäsa i 60 minuter i rumstemperatur.

Vaniljkräm:
1 sats motsvarar ca 3 dl
1 vaniljstång eller (2 tsk vaniljsocker + 1 knivsudd vaniljpulver).
2 dl mjölk
4 msk strösocker
3 msk maizena majsstärkelse
3 äggulor
1 msk smör/margarin rumstemperatur

Gör så här:
Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp stång och frön med mjölken. Blanda socker, maizena och äggulor i en skål. Slå den heta vaniljmjölken i äggblandningen under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och koka några minuter på medelvärme under omrörning till en tjock kräm. Ta från värmen och rör i smöret. Låt svalna. (Det går även bra att köpa färdig vaniljpulver, välj den blåa förpackningen. För där behöver du bara tillsätta kall mjölk och vispa ihop till en tjock kräm.

Blåbär:
1 sats med blåbär som du tinade ut.

Montering:
Mjöla bakbordet och häll ut vaniljdegen och kavla ut den till en avlång platta. Lägg den åt sidan och gör samma sak med blåbärsdegen och kavla ut den till en avlång platta. Pensla blåbärsdegen med vatten och lägg på vaniljdegen och se till att den hamnar rätt. Kavla ut degen och skär ut trianglar som är lika stora men behöver inte se perfekta ut. Lägg vaniljkräm fyllning längst med hela triangeln och toppa med blåbär längst med triangeln. Rulla sen triangeln till en giffel och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Täck sen med en bakduk och låt jäsa i 30 - 40 min. Under tiden kan du sätta ugnen på 200°C grader. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och sätt in plåten i mitten på ugnen och grädda gifflarna i 10 - 15 min. Ta ut och låt svalna på ett galler. Pensla gifflarna med smält smör och dopp dom i strösocker, lägg upp dom på ett fat och servera dina mumsiga gifflar.

Det funkar utmärkt att frysas in dom.
Dom håller sig i frysen upp till 3 månader.

  • 573 visningar

Gillar

Kommentarer

MatildaWaern
MatildaWaern,
Det ser helt underbart smaskigt ut!!! måste definitvt testa detta recept!
nouw.com/matildawaern
Fikamedhanna
Fikamedhanna,
Det är dom också😍 absolut det måste du göra.👌🏻
nouw.com/fikamedhanna
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229