Välkommen till surdegen!

Följ med på en tur för att få till en bra grundsurdeg, goda bakverk, bröd och få tips på recept att baka. När man sätter en surdeg är det enkelt och gott men det kan också vara svårt, men det tar sin lilla tid att förbereda. Det bästa med en surdegsstart är att man kan ha den i kylskåpet i åratal. Men då måste man mata den med mjöl och vatten en gång i veckan annars så håller sig inte surdegen. Sen finns det massa olika varianter på att sätta en surdegsgrund. Så följ med mig så ska jag visa er vad jag bakar och gör för olika surdegs varianter. Vem vet det kanske blir din favorit.

★Starta En Surdeg★

Hej❣
Ikväll startar jag en surdegsgrund, den ska stå i rumstemperatur och kommer mata den i 3 dygn. Sen ska den in i kylen och där kommer jag fortsätter jag att mata den 1 gång i veckan. Har en stor favorit inom bröd bakning och det är: Sébastien Boudet, för några år sen köpte jag en av hans bröd böcker, denna boken handlar om surdeg. Så här kommer receptet från hans bok., men jag kör med locket stängt denna gången. Så denna surdegsgrund kommer bli min långa resa. Så ha tåla mod för det kommer ta sin lilla tid med detta.

✎Recept På Surdegsgrund:

Steg 1

Du behöver:
En glasburk med lock som rymmer cirka 5 dl
En gaffel eller en hand visp
1 dl vatten
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl rågmjöl
(Till sätt mera mjöl tills det blir trögflytande)

Gör så här:
Häll cirka 1 dl ljummet vatten i en noga rengjord burk. I stället för att använda diskmedel kan du ställa in burken i en varm ugn i några minuter. Tillsätt 0,5 dl vetemjöl och 0,5 dl rågmjöl. Rör om med en gaffel tills du får en ganska trögflytande slät smet. Vatten och mjölmängden behöver inte vara exakt, det viktiga är att du i slutändan får en konsistens som liknar en tjock pannkakssmet. Förvara surdegsstarten i rumstemperatur med locket stängt. Lycka Till❣

  • 57 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229