Tarte Tatin

Tarte Tatin, en klassisk fransk äppelpaj som du bakar i en ugnsfast stekpanna. Karamellstekta äpplen under ett täcke av härlig mördeg som sedan vänds upp och ner till servering.

Pajdegen
Du behöver:

2 ägg
160 g strösocker
250 g vetemjöl
10 g bakpulver
210 g smör
3 g salt

Gör så här:
Sikta mjöl och bakpulver, blanda in saltet och sockret. Krama in det kalla smöret med händerna i mjölblandningen tills det blir som sand. Blanda in ägget tills det blir en homogen och fin deg. Plasta in och lägg degen in i kylen.

Fyllning:
7 st äpplen (Vilken sort som helst)
150 g socker
70 g smör

Gör så här:
Strö sockret i en stekpanna (som går att ha i ugnen - funkar bra med en pajform också) på högvärme, och gör en karamell. När allt sockret har smällt, häll i smör och blanda tills allt smör har blivit absorberat av karamellen. Se till att sockret inte bränns och sänk värmen. Stäng av värmen och börja skala äpplena och kärna ur dem. Skär i ganska stora bitar. Lägg upp äpplena i stekpannan/pajformen och täck med en bit smörpapper lika stort som själva stekpannan/pajformen. Låt det gå 10 minuter på lägsta värme. Ta ut mördegen från kylen och kavla med händerna till rätt storlek (som stekpannan/pajformen). Ta bort smörpappret och vänd pajdegen över äpplena. Tryck lite degen mot äpplena och sätt det hela in i ugnen på 150 grader. Baka den under 60-70 minuter. Låt pajen svalna en aning och vänd sedan stekpannan&pajformen försiktigt upp och ner över ett fint fat precis innan serveringen.
Servera din Tarte Tatin med en god glass. :)

  • 32 visningar

Gillar

Kommentarer