Surdegsstart med russin.

Om 9 dagar flyttar vi till huset, då passar det perfekt att göra en surdegsstart. Nybakt bröd till flytten är aldrig fel + att ta med en färdig surdegsstart till huset blir ännu bättre. Självklart kommer man sätta flera surdegsstart för att hitta rätta stället att ställa min burk på. Idag kom det 3 nya mjölsorter som man vill testa att sätta surdegsstart + baka massa god pizza på! (Som ni ser på bilderna har jag en mindre glasburk och inte samma mängd i recept. För jag gick efter vad jag hade för storlek på burken. Har du samma storlek så får du dela receptet 3 gånger eller så tar du mycket större burk och går efter samma mängd som står i receptet).

Surdegsstart med russin, dag 1:
200 gram manitoba cream mjöl
50 gram russin
150 - 200 gram vatten (40°C grader)

Gör så här:
Blanda mjöl, russin och vatten i en ren glasburk till en trögflytande smet. (Ta en större glasburk fall om det skulle pysa över) låt surdegsstarten stå i 2-3 dagar på ett varmt ställe med 28-30°C grader. (Alla har olika ställen, mina trivs bäst ovanpå kylskåpet). Rör eller skaka burken morgon och kväll, när surdegsstarten börjar bubbla är den lätt syrlig och doftar frisk. Då är det dags för steg 2, detta brukar ta 2-3 dagar.

Surdegsstart med russin, dag 2:
Efter 1 dygn har min surdegsstarten börjat bubbla lite och luktar friskt. Men vi fortsätter att röra eller skaka burken morgon & kväll.

Surdegsstart med russin, dag 3:
Godmorgon, dags att titta till surdegsstarten igen. Som ni ser så har den bubblat rätt bra och det gör inget om det är lite skum i burken. Så länge den doftar frisk så är det bara att fortsätta. Nu är det dags för matning, så den kan fortsätta att växa till sig.

Mata surdegsstarten med russin, dag 3:
200 gram manitoba cream mjöl
150 - 200 gram vatten (40°C grader)

Gör så här:
Tillsätt mjöl och vatten i surdegsstarten och rör runt tills allt har blandat sig. När du har rört runt så kommer du se surdegsstarten börjar små bubbla igen. Ställ tillbaka burken på samma ställe som du hade den innan och låt den vila ytligare i 2 dygn till. Fortsätt med samma steg med att röra eller skaka burken morgon och kväll.

Surdegsstart med russin, dag 3/kvällen:
Hahaha, här sitter man och säger till sonen att sänka ljudet på mob för att inte väcka lilla syster. (Han har inget ljud på), det va vist min surdegsstart som pyser över och låter för fullt. Jag vill inte baka med min surdegsstart än eller hälla ut den. Så jag tog fram ett stort glas och hälla över hälften av min surdegsstart och täckte den med plastfolier. Ställde tillbaka mina (2 st surdegsstart) på samma ställe igen. Så får vi hoppas på det bästa att båda överlever tills vi ska baka.

Ni får ha en underbar kväll, så ses vi om 2 dagar igen. Då får vi se hur allt har gått och vad det blir för något gott surdegsbröd som vi bakar.

P,st glöm inte följa mig på:
Instagram: @Fikamedhanna
Facebook: fikamedhanna

  • 2 574 visningar

Gillar

Kommentarer

happyM
happyM,
Åh spännande! Kram ❤️
nouw.com/happym
Fikamedhanna
Fikamedhanna,
Tack så mkt, får veta imorgon eller på söndag hur man surdeg blev❤️
nouw.com/fikamedhanna
Ljunglin
Ljunglin,
åh, måste prova. Varit sugen på testa göra surdeg länge 😃
nouw.com/ljunglin
Fikamedhanna
Fikamedhanna,
Det får du göra 😁 har gjort en till, men nästa steg kommer i helgen. Håller på att flytta så jag har inte kunnat att fortsätta med surdegen.
nouw.com/fikamedhanna