Surdegspizza 96 timmar!

Hej alla pizza älskare..

Då kör vi igång med pizzabakning igen, fast denna gången kommer det ta extra lång tid innan det blir någon god pizza. Så här får man planera extra noga när man vill äta pizza efter som det kommer ta 4 dagar = 96 timmar! Jag försöker planera in att vi äter pizza nån fredag för det ger en extra mysig stund med familjen runt bordet.

Jag kommer visa steg för steg och förklara extra noga hur du ska göra denna fantastiska goda pizzadeg.🍕

Är du redo? För nu kör vi igång..⤵️

Dag 1.
Vi kommer börja med grunden till pizzadegen, något som heter poolish.

Vad är Poolish?
Poolish - en surdegsgrund (snabbare variant).
Fördeg är en igångsättare med en kort och lång jäsningstid som används i brödbakning, bullbakning eller i pizzadegar. Denna fördeg består vanligtvis av en enkel blandning av mjöl, vatten och jäst. Som sen ska stå och jäsa i 3 tim - 24 i rumstemperatur eller i kylen. Ska den jäsas längre än 24 timmar så ställ in den i kylen.

Vem kom på Poolish?
Poolish är en fördeg som har sitt ursprung från Polen runt 1840. Sen kom österrikiska gesäller till polen och som i sin tur tog med sig metoden till Paris. Som sen började använda poolish i bakning av baguetter kring 1920.


Poolish:
4 dl ljummet vatten
1/2 tsk torrjäst eller en nypa färskjäst
5-6 dl vetemjöl

Gör så här:
Vispa ner alla ingredienser i en burk med lock. Tills det blir en tjock och slät smet, sätt på locket och ställ burken i kylen. Låt poolishen står där i 24 timmar.

Dag 2.
God förmiddag!
När du tittar till din poolish så har den skapat fram en massa bubblor och stigit i volym. Snart ska vi blanda ner poolishen med resten av ingredienserna och knåda fram en härlig pizzadeg. Som sen i sin tur ska stå och jäsa vidare i kylen. Men det kommer vi till sen, men först behöver vi göra en deg.

Surdegspizzadeg:
1 burk med poolish
4 tsk torrjäst / 25 gram färskjäst
5 dl ljummet vatten
12 dl vetemjöl
1 tsk salt

Tillbehör:
1 plastlåda med lock
1/2 dl rapsolja/olja
1 pensel

Gör så här:
Häll ner poolishen, vattnet, jästen och vetemjölet. Knåda degen i bakmaskin/elvisp i 8 min eller för hand i 16 min. Tillsätt saltet och fortsätt knåda degen i 5min med bakmaskin/elvisp eller 10 min för hand. Ta fram plastlådan och häll ner oljan och pensla runt oljan i lådan så det täcker över allt. Häll sen ner pizzadegen i bunken och lägg på locket och ställ in i kylen. Låt nu degen vila i kylen i 24 timmar.

Dag 3.
HejHej.
Börjar det klia i fingrarna och pizza suget börjar smyga sig fram?? Men du får faktist vänta i 24 timmar till innan du kan börja äta pizza. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. När du tar fram surdegspizzadeg så har den stigit i volym och börjar små/stora bubblor. Om du har en genomskinlig låda så kommer du ser runt sidorna att det finns massa härliga håll i pizzadegen. Åhhh man njuter av att bara se allt som finns runt lådan.

Du behöver:
1 stor form/skärbräda (ta storleken efter hur många bitar du ska göra av degen, som får plats i kylen).
1 plastfolier
Vetemjöl

Surdegspizzadeg:
Täck formen/skärbrädan med plastfolier.
Börja med att vika ihop degen lite lätt i lådan och du kommer strax märka att bubblorna stiger och blir stora. (Titta på mina bilder så ser du vad jag menar). Mjöla bakbordet och häll ut degen på bakbordet, platta ut degen lite lätt och vik in hörnen in mot mitten. Forma sen degen till en avlång limpa, dela upp degen i så många bitar du behöver (antigen kan du ha samma vikt på alla bitar eller så väger dom olika mycket beroende på vilken storlek alla vill ha). Forma varje degbit till en slätt bulle och lägg dom med en bit mellanrum på den inplastade formen/skärbrädan. Täck sen över dom med ett lager plastfolier och ställ in i kylen i 24tim.

Dag 4.
God eftermiddag.
Dagen är här och pizza suget är på topp. Nu har det gått 96 timmar sen jag startade hela resan med min surdegspizzadeg. När man tittar till degbitarna i kylen så har dom jäst upp sig lite till. Det finnas massa olika varianter på hur man kan baka ut pizzor. Men hur vill du göra? Vilken form ska pizzan ha? Det finns inga rätt eller fel hur en pizza ska se ut! När du gör den så kommer den alltid bli perfekt och alla kommer bli nöjda!

Mitt tips:
Men om du Inte skulle bli nöjd och blir besviken. Utan du känner: jag vill få min pizza att se precis likadant ut som på pizzerian!! När du beställer en pizza, kolla hur dom gör och fråga om tips, råd! Sen finns det massa hjälp på vägen via youtube också. In och kolla och se klippen hur dom formar en pizza. Tillslut så sitter det i fingrarna och du blir kung/drottning i köket på att göra den perfekta pizzan!


Dags att baka ut pizzorna:
Mjöla bakbordet och ta fram bakplåtspapper till så många pizzor som du behöver. Om du inte äger en pizzaugn/pizzasten och sånt. Haha! Börja med en bit i taget och forma degen till en pizza, flyta sen över pizzan till bakplåtspapperet. Fortsätt så tills alla bitar är klara och du känner dig nöjd.

Ugnen:
Börja med att sätta ugnen på 250°C grader eller högre alla ugnar är olika. Ställ in en plåt i ugnen tills ugnen har nått temperaturen!

Tomatsås:
Köp färdig eller gör egen tomatsås.

Topping:
Välj valfri topping efter vad du och familjen eller gäster vill ha.

Gräddning:
Ta ut plåten från ugnen och dra på bakplåtspappret med pizzan på plåten. Grädda pizzorna i mitten på ugnen i:
10-20 min på 150°C grader.
5-10 min över 160°C grader.

OBS, tänk på att alla ugnar gräddar olika!!

Färdig:
Servera och njut av ditt/dina mästerverk från köket!

🔆Lycka till, kram kram🔆

  • 367 visningar

Gillar

Kommentarer