Surdegsbröd

Surdegsbröd 4st:
2 dl surdegsstart
4 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
1 msk vit sirap
2 msk mörk sirap
2 msk honung
2 tsk salt
1 dl durumvetemjöl
1 dl fint durumvetemjöl
4 dl skrädmjöl
5 dl vetemjöl

Gör så här:
Blanda surdegsstart, vatten, olivolja, sirap, honung, skrädmjöl, fint durumvetemjöl, durumvetemjöl i en bunke och knåda tills allt har blandat sig. Tillsätt allt vetemjöl och fortsätt knåda i 8min. Häll sen ner saltet och knåda ytligare i 3min. Degen ska börja släppa från kanterna men ändå va lite lös. Täck bunken med plastfolier och ställ den på ett varmt ställe i 1-2tim. Under varje 30min ska du vika in degen så kommer du få mera bubblor. Mjöla bordet lite lätt och häll ut degen och knåda den lite lätt, dela upp degen i 4 st lika stora högar och forma degarna till önskad form. Lägg degarna på en plåt med bakplåtspapper och täck över med en bakhandduk och låt degen jäsa på ett varmt ställe i 1-2tim. Under tiden kan du planera gallret längst ner på ugnen och sätta ugnen på 250-260°C grader. Gör ett snyggt snitt/snittar i brödet och ställ plåten längst ner i ugnen och kasta in 1 dl vatten under plåten. Grädda brödet i 5min och sänk värmen till 200°C grader och fortsätt grädda brödet i 30-40min tills du har fått en fin färg på skorpan. Lägg upp brödet på ett galler och låt det svalna av helt innan du börjar att skära i brödet. ✩Lycka Till✩

  • 70 visningar

Gillar

Kommentarer