Surdegsbröd.

Hej..
Morgonen bjöd på nybakt surdegsbröd med smör & grovsalt.👌🏻
Vi får passa på att njuta av sista sommarvärmen innan hösten kommer.🍂

Surdegsbröd, 2 bröd.
Dag 1:
1,5 dl surdeg
7 dl vatten (35-37 °C)
2 tsk salt
2 dl rågmjöl
6 dl dinkelmjöl
9 dl rustique vetemjöl (Ramlösa Kvarn)

Gör så här:
Häll vatten, surdeg i en bunke/köksassistent och rör om. Tillsätt all mjöl och knåda degen i 10 min och tillsätt sen saltet och knåda ytligare i 5 min. Plasta över bunken eller flytta över degen till en plastlåda med lock. Låt surdegen jäsa i 1 dygn i rumstemperatur.

〰️

Surdegsbröd, 2 bröd.
Dag 2:

Mjöla bakbordet och vänd bunken/plastlådan upp och ner. Dela degen i två lika stora bitar och arbeta degen lite granna. Forma sen degbitarna till två bollar och lägg dom i jästkorgar eller på en bakplåtspapper med lite mjöl. Låt sen surdegsbrödet jäsa i 2 timmar, under tiden sätter du ugnen på 250°C grader. Vänd jäskorgarna försiktig på bakplåtspappret och mjöla toppen med ett tunt lager. Gör samma sak med surdegsbrödet som jäser på bakplåtspappret. Dra några snitt i brödet eller gör ett härligt mönster. Ställ in plåt längst ner på ugnen och kasta in 1/2 dl vatten under plåten. Grädda brödet i 15 min och sänk sen värmen till 200°C grader och grädda brödet ytligare i 30-40 min. Brödet ska få en fin färg eller en mörkare skorpa, knacka brödet försiktigt i botten och låter det ihåligt är brödet klart. Ta ut surdegsbrödet och låt det svalna på ett galler utan bakduk. Skär upp brödet och njut av frukosten med smör & grovsalt.👌🏻

  • 2 593 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229