Surdegs Lussekatter Med After Eight

Dom blev riktigt goda och smakar mint lussekatter. Så nu blir det att baka med after eight. Får se vad det blir för gott nästa gång.

Poolish:
Hittar du under *kategorier = steg för steg*

Så Får Du Mer Saffransmak:
Hittar du under *kategorier = steg för steg*

Lussekatter:
Ca 30st

4 tsk torrjäst
2,5 dl mjölk (45 grader)
1 dl vatten
1 tsk strösocker
1 msk kardemumma
2 tsk vaniljpulver
1 tsk bikarbonat
1 dl sirap vit
1 dl fördeg/surdeg
1 sats med saffran (som har fått mera smak)
7 dl vetemjöl special (tillsätt mera mjöl om du behöver)
100 g smör (rumstempererat i kuber)
1 tsk salt
1 ask med after eight

Gör så här:

Blanda jästen i en bunke med 2dl mjöl, blanda ner strösocker, bikarbonat, salt, kardemumma och vaniljsocker och vispa runt. Låt sen stå i 10min. Under tiden värmer du mjölken i en kastrull (45 grader). Häll mjölken i bunken med vattnet, sirap, fördegen, saffran och blanda ner lite av mjölet. Ta fram elvispen och kör i 8min, nu blandar du ner smöret lite i taget och fortsätter vispa. Sen blandar du ner lite av mjölet och fortsätt vispa i 10min till. Knåda lite för hand för att känna hur degen är om du behöver tillsätta mera mjöl. Degen ska vara lite kladdig men inte så det fastnar massa deg på händerna. När degen är färdig, ska den jäsa i 1-3tim. Lägg degen på lätt mjölat bakbord och knåda lite lätt. Vik ihop degen och skär upp degbitar som ska väga (60 gram) Rulla till bollar och börja forma en deg i taget. Rulla ut degen och platta till den, lägg små bitar av after eight och nypp ihop ändarna. Rulla ut till en lång pinne och rulla in ändarna åt varsitt håll så att den blir S-formad. När det är klart trycker du ner en bit after eight i varje ända på bullar och lägg på bakplåtspapper på en bakplåt. Täck över plåtarna med bakdukar och jäs i ca 30-40 minuter. Under tiden sätter du ugnen på varmluft på 175-200 grader. När lussekatterna har jäst klart så sätt in plåten i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. När dom är klara så penslar du lussekatterna med upp vispat ägg med en gång när dom kommer ut från ugnen. Låt sen lussekatterna svalna helt under bakduk.

  • 35 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229