Strösseltårta med jordgubbar!

Hej..

Igår fyllde min helt underbara dotter 1 år. Så helgen bjuder på massa kalas och firade. Igår var dottern för trött att äta sin födelsedagstårta. Men idag blir det äta tårta och fira henne extra mycket med farmor & farfar. 🎊🎁

Födelsedagstårta:
Åhhh vad svårt det har varit. Komma på en ny tårta är inte det lättaste. Framför allt när man inte vill göra nån tårta med marsipan/sockerpasta. Tankarna snurrade runt och man försökte få lite inspiration från andra. Men det gick sådär, men tillslut lyckades man komma på en tårta man aldrig har gjort innan. Alla blev nöjda och även födelsedagsbarnet blev det också.🥰🎂

Glutenfri/Laktosfri

Tårtbotten 3-lika delar, som man säger lika delar ägg, mjöl och socker i lika stora glas. (Jag ska visa och förklara!)

Knäck äggen i ett glas och häll upp lika mycket strösocker i ett annan glas. Det ska vara samma mängd som det är i glaset med äggen. Ta sista glaset och fyll upp med hälften av vetemjölet och hälften av potatismjölet (går lika bra med bara potatismjöl) så det blir lika mycket som dom andra glasen. Häll sen vaniljsocker, bakpulver i glaset med mjölet och potatismjölet!

Gör så här:
Häll äggen och strösocker i en bunke och vispa tills det blir vit och poröst. Sikta sen ner sista glaset i smeten och vispa ihop allt till en slät smet. Häll ner i en springform, jag täcker botten och kanterna med bakplåtspapper. Ställ in formen längst ner i ugnen och grädda efter hur många ägg du använder.

Antal ägg som du behöver efter storleken på bakformen:
2 ägg = 18 cm diameter
3 ägg = 20 cm diameter
4-5 ägg = 24 cm diameter
5-6 ägg = 26 cm diameter

Bakpulver som du behöver till äggmängden:
1 tsk = 2-3 ägg
1 1/2 tsk = 4-5 ägg
2 tsk = 6 ägg

Vaniljsocker som du behöver till äggmängden:
2 tsk = 2-3 ägg
3 tsk = 4-5 ägg
4 tsk = 6 ägg

Gräddningstid, längst ner i ugnen:
20 min = 2 ägg
25-30 min = 3-4 ägg
35-40 min = 5-6 ägg
45-50 min = 7-8 ägg

Sätta ugnen på 175° grader

Tänk På Detta: Tiderna kan variera beroende på vilken ugn man har hemma. Öppna inte ugnsluckan under dom första 20min. För då sjunker tårtbotten ihop. Ta en sticka och känn i mitten på kakan för att se om den är klar. Är stickan helt torr så är den färdig gräddad! Skulle stickan vara lite kladdig så behövs det några minuter till.

(Alla ugnar är olika och gräddar olika tider). Testa med en provsticka, är stickan torr så är tårtbotten färdig gräddad. Ta ut den från ugnen och låt tårtbotten svalna av innan du tar ut den från formen.

Strösseltårta med jordgubbar 8-10 bitar!
En riktigt härlig födelsedagstårta som passar till alla. Välj ditt/kundens favorit strössel och täck hela tårtan med. Vem skulle motstå en frisk och saftig tårta täck med massa härlig strössel. Här kan du välja fritt hur du vill doppa och dekorera din tårta.



Lager 1:
Valfri sylt:
1 burk sylt (du använder inte allt)

Lager 2:
Jordgubbar:
10 st färska jordgubbar

Gör så här:
Skär bort toppen på jordgubbarna och skär dom i mindre bitar, lägg över jordgubbarna i en skål och ställ åt sidan.



Vaniljkräm:
2 dl mjölk laktosfri
2 st äggulor
1 msk strösocker
1 msk maizena stärkelse
1 msk vaniljsocker
1 knivnudd vaniljpulver
1 spritspåse

Gör så här:
Vispa samman mjölk, äggulor, socker, och maizena stärkelse i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Smaksätt med vaniljsocker, vaniljpulver och låt krämen kallna innan du fyller tårtan. Om man inte vill göra egen vaniljkräm så funkar det lika bra med färdig köpt vaniljkräm. Välj den du gillar bäst. Fyll spritspåsen med vaniljkrämen.

Spackla tårtan med grädde:
5 dl grädde laktosfri
1 tsk vit sirap
1 msk florsocker

Gör så här:
Blanda ner alla ingredienser i en bunke och vispa grädden tills du får fina fasta toppar. Ställ grädden åt sidan. (Spara lite grädde och fyll i en spritspåse om du vill göra min tårta).

Strössel:
200 gram valfri strössel

Topping:

Färska jordgubbar
Grädde i en spritspåse (valfri tyll)

Montering:
Dela tårtbotten i 3 lika tjocka bitar, lägg en tårtbotten på en tårtbricka och pensla med valfri saft (gör tårtbotten saftigare). Bre ut ett jämt lager med sylt. Lägg på nästa tårtbotten och pensla den med. Bre på ett jämt lager med vaniljkräm och strö på jordgubbsbitarna. Lägg sen på sista lagret med tårtbotten och pensla sidan du lägger på fyllningen. Spackla tårtan med ett lagom tjock lager med grädde och ställ in i kylen i 1 timme. Ta fram strösslet och tårtan, lägg strössel i handen och tryck på det lite lätt på tårtan och jobba dig runt hela tårtan. Sen hällde jag på lite försiktigt på dom ställena jag missade. Sen gjorde jag samma sak på toppen på tårtan, spritsa ut grädden på toppen på tårtan och dekorera med färska jordgubbar. Ställ in tårtan i kylen och låt den stå där tills du ska äta upp den. (Jag använde tuttifrutti strössel och det höll väldigt bra i kylen och även över natten. Strössel hade inte smält och det va ju bra).😋

☀️Lycka Till☀️

  • 703 visningar

Gillar

Kommentarer

Frida,
Vilken fin tårta! Och den ser riktigt god ut med
fridachristina.com
Fikamedhanna
Fikamedhanna,
Tack så jätte mkt. 😊 det var den också, tog slut väldigt fort 😊
nouw.com/fikamedhanna