Starta en vetesurdegsgrund, dag 2.

Hej alla finisar!
Nu har min surdegsstart bubblat på rätt bra och den luktar som den ska. Surdegens lukt ska vara syrlig och friskt, många tycker det luktar gott och visa andra tycker tvärt om. När du öppnar locket så ska man höra ett härligt pys ljud. Så kommer du se att surdegen lever (den rör på sig och bubblar).

Ibland kan det hända att surdegen inte har börjat bubblat än. Kan vara temperaturen i rummet, en surdegstart kan bli trög startad men det behöver inte vara något fel. Lukta på din surdeg, skulle den lukta riktigt illa & mögel så är det bara hälla ut allt. Gör rent burken med varmt vatten och börja om, prova även att ställa den på ett nytt ställe. Skulle det vara så att den inte luktar illa, så är det bara fortsätta med nästa steg.

När man öppnade locket så fick man ett härligt pys ljud och en syrlig, friskt doft från surdegstarten. En så länge mår den bra och det går framåt, men allt kan hända på vägen!

Ta fram en sked och rör snabbt ihop surdegstarten. Nu kommer du känna om surdegen är för lös eller om den är som en våffelsmet. Skulle det vara så att den är något för lös så tillsätt 1-2 msk mjöl och blanda ihop allt tills klumparna försvinner.

Min surdegstart blev något lös så jag tillsätter 2 msk mjöl och då blev det bättre. Man kan även se att surdegstarten blev extra glad när den fick mjöl.

Nu är det dags att sätta på locket igen och ställa tillbaka den på sin plats igen. Så i morgon får vi se hur den mår och då ska vi mata den med mjöl + vatten. Men det tar vi i morgon, en dag i taget!

  • 200 visningar

Gillar

Kommentarer