Starta en vetesurdegsgrund, dag 1.

Hej Hej..
Blev så sugen på surdegsbröd efter man satt och kollade på hela Sverige bakar i natt. Så det blev att sätta en vanlig surdeg, så får vi hoppas att turen finns med mig denna gången också. Att baka med surdeg tycker många verkar svårt, kan säga att det är svårt om man inte lyckas få till en surdegstart. Men när man väl har en surdegstart så är det inte så svårt att jobba med surdeg. Det gäller bara att ha tålamod och låta degen ta sin lilla tid.

P,st det är viktigt att burken och skeden är rent från bakterier. Du ska även ha ett lagom varmt ställe där din surdeg kan stå i lugn och ro.

Kommer visa er steg för steg i 4 dagar hur jag gör min surdegstart för varje dag som går. Är det något ni undrar så är det bara att ställa frågor till mig.

Starta en vetesurdegsgrund, dag 1:
2 dl ljummet vatten
2 1/2 dl vetemjöl
1 lagom stor glasburk med lock

Gör så här:
Häll ner allt i en burk med lock och rör ihop till en klumpfri smet med en sked (typ som en våffelsmet). Sätt på locket och slut igen burken, ställ burken på ett lagom varmt ställe i rumstemperatur. Min surdegstart trivs bäst över kylen med en bakhandduk runt sig. Prova efter vart din surdeg kan trivas i köket eller nån annan stans den får vara i fred. Eller så gör det flera surdegsstart för att se vilket ställa som passar bäst. För när surdegsstarten kommer igång så kommer det skapa en massa härliga bubblor.

När du ställer undan din surdegstart så är det viktigt att du INTE går och öppnar eller rubbar burken hela tiden. Utan låt den stå där den står och låt den få jobba i lugn och ro tills nästa dag. För då ska jag visa er nästa steg hur du ska göra med surdegsstarten.

  • 368 visningar

Gillar

Kommentarer