Socker Saffransbullar

​Socker saffransbullar fick det bli idag, jag gör olika degar varje år. Efter som jag har svårt att bestämma mig för vilka degar som blir saftigaste och godast och smakar bäst. Detta året kör jag ett recept efter en av landets mest framstående bagare, Johan Sörberg. Jag blev faktiskt riktigt nöjd över degen, men jag kör istället med torrjäst och inte med färsk jäst. Samt jag har vetemjöl special i också + en saffran påse som är blandad med vodka. ⋆⋆⋆⋆⋆

Börja med saffran och få mera smak:
1påse saffran
1 tsk strösocker
1 msk vodka

Gör så här:
Stöt saffranet och 1tsk socker tills det blir nästan som ett pulver och blanda sen ner 1 msk vodka. Blanda runt någrant och låt det stå i 20min. Jag lätt det stå i 1tim innan jag började använda det.

Du behöver:
100 g smör
3 dl mjölk
25g torrjäst blå
1,25 dl strösocker
1 ägg
1 g saffran + saffran som är blandad med vodkan.
0,5 tsk salt
12 dl vetemjöl + vetemjöl special
1 paket russin
1 ägg till pensling

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och häll sedan över mjölken. Mjölkblandningen ska bli 45grader varmt efter som vi kör torrjäst istället. Blanda torrjäst + 3dl mjöl och blanda, låt det stå i 10min. Tillsätt då saffran, salt, socker och rör runt. Blanda sen i mjölkblandningen och saffran som är blandad med vodkan och ägg. Tillsätt hälften av mjölet och sedan tillsätt mjöl tills degen känns lagom fast.
Kör degen på mellanväxeln i 8 minuter eller knåda den i 15 minuter. Låt degen sedan vila i rumstemperatur, övertäckt med en handduk, i 30-60 minuter.
Skär degen i bitar om cirka 60 gram. Forma först till runda, sedan till något avlånga stycken. Låt dessa vila någon minut. Rulla ut degstyckena till avlånga strängar, cirka 30 centimeter långa. Forma dessa till lussekatter. Använd mjöl om degen fastnar. Lägg lussekatterna på en plåt med bakpapper. Tryck in russin i vardera ände. Jäs under handduk i ca 45-60 minuter. Lussekatterna ska växa till dubbel storlek. Sätt ugnen på 230 grader. (Varmluft sätt ugnen på 180 grader) Vispa lätt upp ett ägg i en kopp. Pensla försiktigt med äggstrykning och baka av dem i cirka 6 minuter. (Kör du varmluft ska dom vara inne i 8-12min) Lussekatterna ska vara ljusa. Pänsla lite med smält smör och doppa bullarna/lussekatterna i strösocker. Man kan också dela degen i 4-5 bitar och göra längder av dessa. Kavla ut, bred ut smör och pudra med vaniljsocker och lägg på russin. Rulla ihop till avlånga längder, klipp flikar och jäs längderna. Pensla med ägg, strö över pärlsocker och baka i 200 grader i 12-14 minuter. (Varmluft 170 grader i 25min)

  • 29 visningar

Gillar

Kommentarer