Snurrande Kanelbullar

Det finns så många olika former på bullar, så nu har man börjat att pröva alla som finns. Men den goda härliga smaken finns fortfarande kvar i bullarna.

Härliga snurrande kanelbullar:

25–30 st
Du behöver:

50 g torrjäst
125 g smör, smält
5 dl mjölk, 45grader varmt
1 dl strösocker
1 krm salt
1-2 msk stött kardemumma
1 ägg
12–13 dl vetemjöl

Fyllning:
70 g smör, smält
2 msk mald kanel
1 dl strösocker

Pensling:
1 ägg
Pärlsocker

Gör så här:
Blanda ner jästen i en bunke med 4 dl mjöl och rör om och låt stå i 10min. Smält smöret och häll i mjölken och få 45grader. Häll sedan i bunken och blanda runt. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och mjöl, lite i taget. Knåda degen smidig i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45-60min. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord och kavla ut varje del till en rektangel. Pensla degen med smör, strö över kanel och socker. Vik ihop rektangeln på mitten. Skär rektangeln 1cm breda remsor. Skär sedan en skåra mitt i varje remsa men stoppa 1 cm från den ihopvikta kanten som håller ihop degen så att det ser ut som en byxa. Tvinna byxbenen runt varandra till snurrade längder. Snurra ihop den tvinnade längden till en rund bulle. Fäst änden ordentligt under bullen. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler. Ät bullarna med ett glas med kall mjölk.

  • 23 visningar

Gillar

Kommentarer