Snoddasbröd!

Hej alla finisar!
Solen skiner, blå himmel och vindarna leker för fullt. En sån här dag borde man vara ute och njuta och inte stå i köket. Inte jag, utan denna dagen får det faktist bli lite bakning. Blev extra sugen på snoddasbröd, som även är känt under namnet Barkis, är ett luftigt och mycket ljust bröd. Brukar köpa snoddasbröd och äta det till frukost eller göra några goda lunchmackor. Dom är väldigt enkla att göra och uppskattas av både barn och vuxna. Brödet mättar inte direkt men det är ju så himla gott.

Snoddasbröd:
2 limpor

50 gram torrjäst
6 dl vatten ljummet
2 tsk salt
2 msk ljus sirap
14 dl vetemjöl

Garnering:
1 ägg
Vallmofrön

Gör så här:
Blanda ner vatten och jästen i bunken och vispa tills jästen har löst upp sig. Tillsätt sen salt, ljussirap och mjölet. Arbeta ihop degen så den blir smidig och börjar släppa från bunken eller bakbordet. (Bakmaskin - 10min, elvisp - 15 min, förhand 20min). Täck över degen och låt den jäsa i 50-60 min i rumstemperatur.

Arbeta ut degen:
Mjöla bakbordet lite lätt och häll ut degen på bakbordet, knåda degen lite lätt och forma till en stor boll. Platta ut degen och dela upp degen i 6 st lika stora bitar. (Mina bitar vägde ca 214 gram), här kan du välja själv om du vill göra limpor, frallor eller både och. Rulla ut varje bit till en lång korv som är ca 40cm. Fläta ihop längderna till en fin fläta och flyttar över till ett bakplåtspapper och täck över med en bakhandduk. Låt flätan jäsa i 30-60min, den ska bli dubbelt så stor! Under tiden kan du sätta ugnen på 200°C grader!

Gör så här, garnering:
Vispa upp 1 ägg i ett glas och pensla noggrant på flätan, va noga med att du penslar i alla små väck. Strö sen över med vallmofrön och ställ sen in plåten med flätan i mitten på ugnen och grädda den i ca 25 min tills den har fått en fin färg. (Tänk på att alla ugnar gräddar olika länge). Flytta över flätan till ett galler och låt den svalna av.

Lycka Till

  • 944 visningar

Gillar

Kommentarer