Snoddasbröd 2!

Hej alla finisar!
Solen skiner, blå himmel och vindarna leker för fullt. En sån här dag borde man vara ute och njuta och inte stå i köket. Inte jag, utan denna dagen får det faktist bli lite bakning. Blev extra sugen på snoddasbröd, som även är känt under namnet Barkis, är ett luftigt och mycket ljust bröd. Brukar köpa snoddasbröd och äta det till frukost eller göra några goda lunchmackor. Dom är väldigt enkla att göra och uppskattas av både barn och vuxna. Brödet mättar inte direkt men det är ju så himla gott.

Snoddasbröd:
10 frallor

50 gram torrjäst
6 dl vatten ljummet
2 tsk salt
2 msk ljus sirap
14 dl vetemjöl

Garnering:
1 ägg
Vallmofrön

Gör så här:

Blanda ner vatten och jästen i bunken och vispa tills jästen har löst upp sig. Tillsätt sen salt, ljussirap och mjölet. Arbeta ihop degen så den blir smidig och börjar släppa från bunken eller bakbordet. (Bakmaskin - 10min, elvisp - 15 min, förhand 20min). Täck över degen och låt den jäsa i 50-60 min i rumstemperatur.

Arbeta ut degen:
Mjöla bakbordet lite lätt och häll ut degen på bakbordet, knåda degen lite lätt och forma till en stor boll. Platta ut degen och dela upp degen i 6 st lika stora bitar. (Mina bitar vägde ca 214 gram), här kan du välja själv om du vill göra limpor, frallor eller både och. Forma varje bit till en slät bulle och flyttar över till ett bakplåtspapper och täck över med en bakhandduk. Låt frallorna jäsa i 30-60min, den ska bli dubbelt så stor! Under tiden kan du sätta ugnen på 200°C grader!

Gör så här, garnering:
Vispa upp 1 ägg i ett glas och pensla noggrant på frallan, va noga med att du penslar i alla väck. Strö sen över med vallmofrön och ställ sen in plåten med frallorna i mitten på ugnen och grädda den i ca 25 min tills den har fått en fin färg. (Tänk på att alla ugnar gräddar olika länge). Flytta över frallorna till ett galler och låt den svalna av.

Lycka Till

  • 322 visningar

Gillar

Kommentarer

Lasse
Lasse,
Låt flätan jäsa? Måste vara "copy and paste" fel?
Fikamedhanna
Fikamedhanna,
Tack så jätte mycket att du såg felet.(har rättat till felet). Japp det är exakt samma recept som jag använde till mina flätor. Så det blev lite knas när man copy and paste. Men nu är det fixat✨👌🏻
nouw.com/fikamedhanna
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229