Skum-tomteluvor.

Hej Hej..
När man bakade gräddbullar/skumbullar, ja ett kärt barn har många namn. Vad brukar du kalla dessa för?? I föra veckan så kan man inte sluta och baka dessa. Jag är helt galen i gräddbullar/skumbullar när man köper 1-2 lådor så tar dom oftast slut 1-2 dagar. Hahaha, men det är så mycket roligare att baka dom själv. Ja för man kan komma på massa nya idéer eller smaker som inte finns att köpa i affären eller på marknaden.

🤶🏻

Skum-tomteluvor..
Jag fortsätter med julbakningen, så varför inte göra ett gäng söta små tomteluvor med vaniljskum som jag doppat i ruby choklad. Även tillsatt lite röd färg som man har färgat med. Toppat med mini marshmallows som är doppat i vit choklad och kokosflingor. Har även doppat botten i vit choklad och täckt med kokosflingor. Passar toppen bra som ett mumsigt advents eller julfika. Nu går dagarna undan och snart är julen här.

🎅🏻

För dig:
Gör glutenfri
- välj andra marshmallows som är glutenfria.
Gör glutenfri - välj andra kakor som är glutenfria.
Gör gelatinfri - välj agar agar istället för gelatinblad.
Gör laktosfri - välja valfri laktosfri choklad.

Gräddbullar med chokladboll, 10-20 st.
Gelatinet:

1 dl vatten
1/2 tsk agar agar
(2 st gelatinblad om du inte vill använda agar agar)

Gör så här agar agar:
Ta fram en kastrull och häll ner vattnet och värm det till 35–40 °C grader. Vispa sen ner agar agar och låt det svälla under lock i ca 30 min.

Gör så här gelatinblad:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.

🤶🏻

Sockerlag:
2 1/2 dl Strösocker
0,75 dl vatten
1 dl glykossirap

Gör så här, agar agar:
Ta fram en ny kastrull och häll ner vattnet, sockret, glykossirap och koka upp allt till en sockerlag. Låt sockerlagen koka upp till 110 °C grader (använd en termometer). Häll ner agar agar lösningen i sockerlagret och ta kastrullen av plattan.

Gör så här, gelatinblad:
Ta fram en ny kastrull och häll ner vattnet, sockret, glykossirap och koka upp allt till en sockerlag. Låt sockerlagen koka upp till 110 °C grader (använd en termometer). Krama ur gelatinbladen och lägg i sockerlagret och ta kastrullen av plattan.

🎅🏻

Marängen:
5 st äggvitor
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 spritspåse + en stor rundtyll

Gör så här, agar agar:
Vispa äggvitorna, strösocker, vaniljsockret till ett vitt skum. (OBS, det är viktigt att bunken/vispen är helt torr och att det inte finns något fett!) Ta kastrullen med sockerlagret + agar agar bladningen och värm på spisen igen, koka upp till 116 °C grader. Häll den heta sockerlagen över maräng skummet under vispning i en tunn stråle. Fortsätt att vispa på hög hastighet tills marängen kallnat, fyll spritspåsen med marängsmet.

Gör så här, gelatinblad:
Vispa äggvitorna, strösocker, vaniljsockret till ett vitt skum. (OBS, det är viktigt att bunken/vispen är helt torr och att det inte finns något fett!) Ta kastrullen med sockerlagret + gelatinblad bladningen och värm på spisen igen, koka upp till 116 °C grader. Häll den heta sockerlagen över maräng skummet under vispning i en tunn stråle. Fortsätt att vispa på hög hastighet tills marängen kallnat, fyll spritspåsen med marängsmet.

🤶🏻

Botten:
10-20st runda smörgåsrån / mariekex
1 bricka

Gör så här:
Lägg ut smörgåsrån / mariekex på brickan men 1 cm mellanrum.

🎅🏻

Montering steg 1:
Spritsa ut en bulle på smörgåsrån/ mariekex tills du får en tomteluva form. Låt sen skummassan stelna i några timmar i rumstemperatur eller 30 min i frysen.

🤶🏻

Garnering:
200-300 gram vit choklad / ruby chocolate (köpte den rosa chokladen på CNMFOODS)
2 msk rapsolja
Några droppe röd karamellfärg/pastafärg/choklad färg

Gör så här:
Smält chokladen med rapsoljan under omrörning över vattenbad tills chokladen har smält helt. Tillsätt färgen och blanda runt, häll chokladen i en såskana och låt den svalna av något.

🎅🏻

Tomteluva tofsen/Bältet:
100 gram vit choklad (spara chokladen som blir över)
1-2 msk rapsolja
1 påse kokos
1 påse mini marshmallows
1 ask tandpetare/grillpinnar

Gör så här:
Smält chokladen med rapsoljan under omrörning över vattenbad tills chokladen har smält. Trä på en marshmallows på toppen på tandpetaren/grillpinnen och doppa i den smälta chokladen. Strö på med kokosflingor så det täcker över allt, dra av tomteluva tofsen med en annan tandpetare/grillpinne och lägg på en bit bakplåtspapper. När alla är klara så lägg dom i frysen tills vi ska använda dom.

🤶🏻

Montering steg 2:
Ta fram ett galler och lägg den över en stor skål, ta fram dina gräddbullar och ställ dom på gallret med en liten bits mellanrum. Ta nu chokladen i såsskålen och häll ett jämt lager från ena ändan på gräddbullen till den andra. Låt chokladen stelna i rumstemperatur eller en stund i frysen. Smält chokladen från tomteluva tofsen/bältet i mikron eller över vattenbad, låt den svalna av något. Ta nu en tandpetare/grillpinne och tryck ner i mitten på toppen på tomteluvan, lyft försiktigt upp den och doppa den i vita chokladen med hjälp av en gaffel. Doppa botten på tomteluvan tills du får en tunn kant runt om tomteluvan längst ner. Låt chokladen rinna av något och flytta över till en skål med kokosflingor. Täck den vita choklad bältet med kokosflingor, ta nu ut dina tomteluva tofsar från frysen. Doppa ena ändan i den vita chokladen och tryck lätt fast dom på tomteluvans topp. Ställ in dina tomteluvor i frysen/kylen och låt dom stelna i 10-20 min. Servera dina gudomliga gräddbullar med chokladbollar och njut.

🎅🏻

Förvarning:
Lägg dina skum-granar i en tätslutande burk och lägg dom i frysen. Ta ut dom 10-15 min innan servering!

  • 748 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229