Skum-lussekatter.

Hej Hej..
När man bakade gräddbullar/skumbullar, ja ett kärt barn har många namn. Vad brukar du kalla dessa för?? I föra veckan så kan man inte sluta och baka dessa. Jag är helt galen i gräddbullar/skumbullar när man köper 1-2 lådor så tar dom oftast slut 1-2 dagar. Hahaha, men det är så mycket roligare att baka dom själv. Ja för man kan komma på massa nya idéer eller smaker som inte finns att köpa i affären eller på marknaden.

❄️

Skum-lussekatter..
Men vi får inte glömde våra härliga lussekatter. Detta blev en roligt utmaning att få till lussekatterna. Men det gick hyggligt bra och är ändå rätt nöjd. Så varför inte servera dessa också på advent eller jul. Dom är gjorda på vaniljskum som jag doppat i vit choklad som man har färgat, toppat med russin och täckt med kokosflingor. (Kokosflingor kan uteslutas), nu blev man sugen på att baka ett gäng saftiga lussekatter med barnen.

❄️

För dig:
Gör glutenfri - välj andra marshmallows som är glutenfria.
Gör glutenfri - välj andra kakor som är glutenfria.
Gör gelatinfri - välj agar agar istället för gelatinblad.
Gör laktosfri - välja valfri laktosfri choklad.

Gräddbullar med chokladboll, 10-20 st.
Gelatinet:

1 dl vatten
1/2 tsk agar agar
(2 st gelatinblad om du inte vill använda agar agar)

Gör så här agar agar:
Ta fram en kastrull och häll ner vattnet och värm det till 35–40 °C grader. Vispa sen ner agar agar och låt det svälla under lock i ca 30 min.

Gör så här gelatinblad:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.

❄️

Sockerlag:
2 1/2 dl Strösocker
0,75 dl vatten
1 dl glykossirap

Gör så här, agar agar:
Ta fram en ny kastrull och häll ner vattnet, sockret, glykossirap och koka upp allt till en sockerlag. Låt sockerlagen koka upp till 110 °C grader (använd en termometer). Häll ner agar agar lösningen i sockerlagret och ta kastrullen av plattan.

Gör så här, gelatinblad:
Ta fram en ny kastrull och häll ner vattnet, sockret, glykossirap och koka upp allt till en sockerlag. Låt sockerlagen koka upp till 110 °C grader (använd en termometer). Krama ur gelatinbladen och lägg i sockerlagret och ta kastrullen av plattan.

❄️

Marängen:
5 st äggvitor
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 spritspåse + en stor rundtyll

Gör så här, agar agar:
Vispa äggvitorna, strösocker, vaniljsockret till ett vitt skum. (OBS, det är viktigt att bunken/vispen är helt torr och att det inte finns något fett!) Ta kastrullen med sockerlagret + agar agar bladningen och värm på spisen igen, koka upp till 116 °C grader. Häll den heta sockerlagen över maräng skummet under vispning i en tunn stråle. Fortsätt att vispa på hög hastighet tills marängen kallnat, fyll spritspåsen med marängsmet.

Gör så här, gelatinblad:
Vispa äggvitorna, strösocker, vaniljsockret till ett vitt skum. (OBS, det är viktigt att bunken/vispen är helt torr och att det inte finns något fett!) Ta kastrullen med sockerlagret + gelatinblad bladningen och värm på spisen igen, koka upp till 116 °C grader. Häll den heta sockerlagen över maräng skummet under vispning i en tunn stråle. Fortsätt att vispa på hög hastighet tills marängen kallnat, fyll spritspåsen med marängsmet.

❄️

Botten:
10-20st smörgåsrån / mariekex
1 bricka

Gör så här:
Lägg ut smörgåsrån / mariekex på brickan men 1 cm mellanrum.

❄️

Montering steg 1:
Spritsa ut ett S/lussekatt form på smörgåsrån/ mariekex. Låt sen skummassan stelna i några timmar i rumstemperatur eller 30 min i frysen.

❄️

Garnering:
200-300 gram vit choklad
2 msk rapsolja
1 påse kokos
Några droppe gul karamellfärg/pastafärg/choklad färg
1 paket russin

Gör så här:
Smält chokladen med rapsoljan under omrörning över vattenbad tills chokladen har smält helt. Tillsätt färgen och blanda runt, häll chokladen i en såskana och låt den svalna av något.

❄️

Montering steg 2:
Ta fram ett galler och lägg den över en stor skål, ta fram dina skum-lussekatter och lägg dom på gallret med en liten bits mellanrum. Ta nu chokladen i såsskålen och häll ett jämt lager från ena ändan på gräddbullen till den andra. Toppa med ett russin i varje ända, fortsätt så tills alla dina gräddbullar är klara. Låt chokladen stelna i rumstemperatur eller en stund i kylen. Servera dina gudomliga gräddbullar med chokladbollar och njut. Här kan du välja själv om du vill täcka ändarna med kokosflingor eller hoppa över det.

❄️

Förvarning:
Lägg dina skum-granar i en tätslutande burk och lägg dom i frysen. Ta ut dom 10-15 min innan servering!

  • 410 visningar

Gillar

Kommentarer

MittTuffaLiv
MittTuffaLiv,
åh ser gött ut
nouw.com/mitttuffaliv
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229