Skum-granar.

Hej Hej..
När man bakade gräddbullar/skumbullar, ja ett kärt barn har många namn. Vad brukar du kalla dessa för?? I föra veckan så kan man inte sluta och baka dessa. Jag är helt galen i gräddbullar/skumbullar när man köper 1-2 lådor så tar dom oftast slut 1-2 dagar. Hahaha, men det är så mycket roligare att baka dom själv. Ja för man kan komma på massa nya idéer eller smaker som inte finns att köpa i affären eller på marknaden.

🌲

Skum-granar med snöflingor.
Nu är det 27 dagar kvar till första advent. Så varför inte servera något nytt i år? Då måste jag tipsa dig om mina söta granar med snöflingor på. Vaniljskum som jag doppat i vit choklad som man har färgat, toppat med lite kokosflingor. Passar toppen bra som ett mumsigt advents eller julfika. Nu när man tittar på granarna så börjar man och längta efter snön.

🌲

För dig:
Gör glutenfri - välj andra kakor som är glutenfria.
Gör gelatinfri - välj agar agar istället för gelatinblad.
Gör laktosfri - välja valfri laktosfri choklad.

Gräddbullar med chokladboll, 10-20 st.
Gelatinet:

1 dl vatten
1/2 tsk agar agar
(2 st gelatinblad om du inte vill använda agar agar)

Gör så här agar agar:
Ta fram en kastrull och häll ner vattnet och värm det till 35–40 °C grader. Vispa sen ner agar agar och låt det svälla under lock i ca 30 min.

Gör så här gelatinblad:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.

🌲

Sockerlag:
2 1/2 dl Strösocker
0,75 dl vatten
1 dl glykossirap

Gör så här, agar agar:
Ta fram en ny kastrull och häll ner vattnet, sockret, glykossirap och koka upp allt till en sockerlag. Låt sockerlagen koka upp till 110 °C grader (använd en termometer). Häll ner agar agar lösningen i sockerlagret och ta kastrullen av plattan.

Gör så här, gelatinblad:
Ta fram en ny kastrull och häll ner vattnet, sockret, glykossirap och koka upp allt till en sockerlag. Låt sockerlagen koka upp till 110 °C grader (använd en termometer). Krama ur gelatinbladen och lägg i sockerlagret och ta kastrullen av plattan.

🌲

Marängen:
5 st äggvitor
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 spritspåse + en stor rundtyll

Gör så här, agar agar:
Vispa äggvitorna, strösocker, vaniljsockret till ett vitt skum. (OBS, det är viktigt att bunken/vispen är helt torr och att det inte finns något fett!) Ta kastrullen med sockerlagret + agar agar bladningen och värm på spisen igen, koka upp till 116 °C grader. Häll den heta sockerlagen över maräng skummet under vispning i en tunn stråle. Fortsätt att vispa på hög hastighet tills marängen kallnat, fyll spritspåsen med marängsmet.

Gör så här, gelatinblad:
Vispa äggvitorna, strösocker, vaniljsockret till ett vitt skum. (OBS, det är viktigt att bunken/vispen är helt torr och att det inte finns något fett!) Ta kastrullen med sockerlagret + gelatinblad bladningen och värm på spisen igen, koka upp till 116 °C grader. Häll den heta sockerlagen över maräng skummet under vispning i en tunn stråle. Fortsätt att vispa på hög hastighet tills marängen kallnat, fyll spritspåsen med marängsmet.

🌲

Botten:
10-20st runda smörgåsrån / mariekex
1 bricka

Gör så här:
Lägg ut smörgåsrån / mariekex på brickan men 1 cm mellanrum.

🌲

Montering steg 1:
Spritsa ut bullar på smörgåsrån/ mariekex tills du får en granform. Låt sen skummassan stelna i några timmar i rumstemperatur eller 30 min i frysen.

🌲

Garnering:
200-300 gram vit choklad
2 msk rapsolja
1 påse kokos
Några droppe grön karamellfärg/pastafärg/choklad färg

Gör så här:
Smält chokladen med rapsoljan under omrörning över vattenbad tills chokladen har smält helt. Tillsätt färgen och blanda runt, häll chokladen i en såskana och låt den svalna av något.

🌲

Montering steg 2:
Ta fram ett galler och lägg den över en stor skål, ta fram dina gräddbullar och ställ dom på gallret med en liten bits mellanrum. Ta nu chokladen i såsskålen och häll ett jämt lager från ena ändan på gräddbullen till den andra. Toppa sen med en eller två nypor kokos, fortsätt så tills alla dina gräddbullar är klara. Låt chokladen stelna i rumstemperatur eller en stund i kylen. Servera dina gudomliga gräddbullar med chokladbollar och njut.

🌲

Förvarning:
Lägg dina skum-granar i en tätslutande burk och lägg dom i frysen. Ta ut dom 10-15 min innan servering!

  • 1 545 visningar

Gillar

Kommentarer