Skogaholmslimpa

​Skogaholmslimpa, allas barndomsbröd – inte sant? Än idag köper jag brödet, men nu känner jag att det är dags att börja baka det själv istället. Här kommer receptet som ger samma smak och struktur på brödet.

Skogaholmslimpa 2st limpor:
Ingredienser:

3.5 dl vatten, rumsvarmt
50 g torrjäst
2 tsk salt
20 g smör
1 dl sirap, ljus
6 dl vetemjöl
4 dl rågsikt

Gör så här:
Börja med att blanda jästen i 3dl mjöl och låt stå i 10min. Tillsätt 45grader varmt vatten och smälta smöret och blanda runt och sedan resterande ingredienser och mjölet lite i taget. Knåda ihop en slät och spänstig deg (knåda degen så lite som möjligt) – jag knådar för hand. Låt degen jäsa under duk i 50minuter. Stjälp upp degen på ett bakbord och dela den i två delar (ska väga lika mkt). Forma båda degbitarna till avlånga limpor, lägg på bakpappersklädd plåt och låt jäsa under duk i 45-60 minuter. Sätt ugnen på 250°C varmluft. När ugnen blivit varm så sätter du in limporna, spraya in lite vatten innan du stänger luckan. Det gör limporna saftiga. Grädda limporna i 5 minuter och sänk sedan värmen till 150°C varmluft och grädda limporna i ytterligare 25-30 minuter. Låt svalna helt på avsvalningsgaller innan du skär upp dina skogaholmslimpor.

  • 79 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229