Skogaholms Grytbröd!

Hej Hej...

Ett bröd som sköter sig nästan helt själv i en gryta. Men behöver sin extra tid för att bli ljuvligt god och få skorpan. Skogaholmslimpa, allas barndomsbröd – inte sant? Än idag köper jag brödet, men det blir inte ofta längre. Efter som nu bakar man brödet hemma istället, hembakat bröd är alltid godast. Här kommer receptet som ger samma smak och struktur på brödet fast i en gryta istället.

Grytbröd 2st:
4 dl vatten
50 gram torrjäst
2 tsk salt
1 dl ljus sirap
1/2 dl mörk sirap
6 dl vetemjöl
5 dl rågsikt
Vallmofrön
(det ger mera smak på brödet)

Gör så här:
Börja med att blanda jästen i 3dl mjöl och låt stå i 10min. Tillsätt 45 grader varmt vatten och blanda runt och sedan resterande ingredienser. Knåda ihop en slät och spänstig deg ca 10 min i maskin eller 15-20 min för hand. Låt degen jäsa under bakduk i 60 min. Mjöla bakbordet och häll ut degen på bakbord och dela den i två delar (ska väga lika mkt). Forma båda degbitarna till två bollar och lägg dom i en gryta med bakplåtspapper. Låt degen jäsa under duk i 45-60 min. Under tiden sätter du ugnen på 250°C grader. När brödet har jäst klart sätter du ett lite snitt i brödet (du kan även snitta ett mönster om du vill det) Sätt på locket och ta grytan och ställ den längst ner på gallret. Baka brödet i 10min och sen sänker vi värmen till 225 grader och gräddar bröder i 30 minuter. När det har gått 30min så tar du av locket på grytan och gräddar brödet ytligare brödet i 20min tills du märker att det blir en fin skorpa och den får en härlig färg. (kör lite längre om du vill ha en mörkare skorpa.) När bröd är färdigt, ta ut grytan från ugnen. Låt grytan svalna lite innan du lyft ut brödet. Sen kan du tippa grytan försiktigt så brödet kommer ut, det man kan göra är att fånga upp brödet i handen med en grytlapp. Lägg brödet på ett galler och låt det svalna i minst 20-30 minuter innan du börjar skära i det. 🌼Lycka Till🌼

  • 897 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229