Skapa dom vackra vaktelägg praliner/chokladägg!

Godkväll!
Först vill jag säga att NI är helt underbara och tusen tack för alla kommentar och kärlek jag har fått på mina vaktelägg praliner. Det värmer extra mycket i hjärtat när många av er tyckte att dom såg verkliga ut. (Hoppar av glädje när man gjorde dom på första försöket). Det är jättefint med vanliga färg glada praliner och ägg, men jag känner att det behöver bli något helt annat i år. Min påsk kommer bli dessa vackra vaktelägg och små söta praliner kycklingar. Ja varför inte ett kläckt ägg också, det är ju ändå påsken vi ska fira in.

Nu är det väldigt många som har hört av sig, både med att dom vill lära sig hur man gör pralinerna, försäljning och tävlingar. Kan säga er att här kommer steg för steg och receptet på mina vaktelägg praliner som är fyllda med salt kolasås med brynt smör.

Så första steget blir, jag kommer visa er hur jag gjorde mina vaktelägg praliner. Många av er tycker att detta ser jätte svårt ut? Ja det är faktist både och för det mesta handlar det om: tempererad choklad, putsa formarna rätt, konsten att måla är inte svårt. En stänk med två färger kan inte bli roligare, sen fyller man dom med vit choklad.

P,st LÅT ÄVEN BARNEN/VÅRA GAMLA HJÄLPA TILL!

Ni som inte vill prova på detta får vänta tills första tävlingen kör ingång. Kan säga att tävlingen kommer nog dyka upp i helgen tror jag!♡

För att skapa dom magiska äggen behöver du:
1, Påskägg formar/pralinform kupol i hårdplast/plast.
2, Chokladfärg/chokladpulver/ätbart pulver = Vit, brun.Tänk på att vis färg kan vara extra stark och ge utslag på barn! (Kolla så att dina barn/dom du ska bjuda på tål färgen innan du köper den).
3, Kakao smör - kakao fett
4, Engångshandskar
5, 2 penslar
6, Vit choklad - valfri märkte men jag använder riktigt fin kvalitet.
7, En slätt spackelspade
8, Salt kolasås med brynt smör
9, Fiberduk = putsduk
10, 1 flaska vodka
11, Extra vit choklad
13, 1 termometer till chokladen
14, Spritspåsar
15, ♡TÅLAMOD♡

Första steget, färgerna:
1. Ta fram två skålar som tål värme.
2. Häll upp 1 msk kakao smör - kakao fett i en skål. Häll upp 1 msk med den extra vita chokladen i den andra skålen. Ställ in dom i mikron och värm i 20-30 sekunder och rör runt, värm i några sekunder tills kakao smör - kakao fettet och den extra vita chokladen har smält i skålarna.

Ta skålen med den smälta kakao smöret - kakao fettet och tillsätt nu 1 tsk choklad bruna pulver färgen. Rör runt med skeden tills allt har blandat sig och fått en härlig mörk brun färg. Ställ sen båda skålarna med färg åt sidan.

Nu är färgen klar, känns det bra hittills?
Om det känns bra, fortsätter vi med nästa steg! .,.

🚫DISKA inte chokladformarna i diskmaskin!!
Rengör chokladformarna i varmt vatten utan diskmedel.

Dags för det roliga, nu ska vi putsats formarna med vodka. Vi gör detta steget för att undvika att chokladen/pralinerna fastnar i formen. Börja med att torka av formen/formarna lite snabbt med putsduken. Ta ena ändan och vik den dubbelt och häll på med lite vodka (över driv inte, den lilla biten på putsduken ska bli fuktig/lite blött). Tryck ner den fuktiga ändan på putsduken i formen med 1-2 fingrarna och gnugga din runt hela kupolen. Fortsätt så tills alla kupoler är putsad, kolla även efter hår/smuts i formarna. Detta momentet tar en liten stund, för vi vill ju ha extra rena + blanka kupoler! .,.

(En stund senare)
Puhh, då var vi klara!.,.
Känner du dig nöjd?
Då fortsätter vi med nästa steg, målningen!

På med engångshandskar!

Nu ska vi måla formen/formarna.
Ta fram penslarna och gör dom redo. Ta den ena penseln och doppa penselns topp i skålen med vit choklad.

Dra penseln med färg på pekfingret och sikta så att du stänker ner formen/formarna med lite vit färg = Inte för mycket!. (Har du en annan idé som är lättare när du stänker färg, så kan du använda det istället).

Ta nu den andra penseln och doppa pensels topp i den bruna färgen. Stänk runt den bruna färgen i formen/formarna så att det blir ännu mera än vad du gjorde med vit färg. När du känner dig nöjd så ställer du in formen/formarna i kylskåpet en bra stund.

Nu ska vi temperera vit choklad, du kan antigen gör det över ett vattenbad eller i mikron. Gör det som blir lättast för dig, är du nybörjare på detta så rekommenderar jag dig att läsa dig runt på Google & kolla på youtube innan!.,.

Börja med att värma halva mängden vit choklad till 45°C grader. Rör sen ner resten av den vita chokladen i skålen och rör tills temperaturen är 25 – 29°C grader. Värm sen upp den vita chokladen till 29°C grader. Fyll spritspåsen med vit choklad och gör den redo!

Nu är det dags att ta ut formen/formarna från kylen.

Klipp bort en liten bit på toppen av spritspåsen och fyll varje kupol med vit choklad (ÄNDA UPP TILL KANTEN). Låt chokladen sätta sig i några sekunden innan du vänder formen upp och ner över skålen du hade chokladen i. Låt allt överbliven choklad rinna ut och slå lite lätt i sidan för att hjälpa till. (Kom på att jag missade att göra det idag = slå lite lätt i sidan på formen). Vänd sen tillbaka formen och skrap bort all överflödig chokladen som har hamnat lite här och där på formen. Ställ in formen/formarna i frysen och låt dom ligga där tills du är klar med nästa steg.

Salt kolasås med brynt smör:
50 gram smör
3 dl vispgrädde
1/2 dl mjölk
1/2 dl ljus sirap
2 msk strösocker
1-3 nypor flingsalt (efter egen smak)
1 spritspåse

Gör så här:
Bryn smöret i en kastrull tills det slutar bubbla, skumma och doftar nötigt. Tillsätt vispgrädde, mjölken, sirapen, en nypa flingsalt och strösocker ner i det brynta smöret. Rör ihop allt och låt det koka i ca 10 min på medel hög värme. Smaka av och se om du vill tillsätta mera flingsalt. Häll upp salt kolasåsen med brynt smör i en skål och ställ den åt sidan. Låt kolasåsen svalna av helt innan du fyller upp den i spritspåsen.

Ta ut formen/formarna från frysen och klipp bort en liten bit på spritspåsens ända. Fyll upp varje kupol med salt kolasås med brynt smör nästan ändan upp till kanten. Lämna 1-2mm till kanten! Skrapa bort all överflödig kolasås du fick på formen och ställ in formen/forma tbx in i frysen i ca 10 min. Under tiden kan du tempera om den vita chokladen igen (om det behövs = chokladen har stelnat).

Ta ut formen/formarna ut från frysen, för nu har kolasåsen fått stelnat till sig i pralinskalen. Spritsa eller häll ut ett lager med vit choklad på formen/formarna. Dra bort allt överflöd med spackeln så att du lämna jämn fyllda kupoler med choklad och kanterna rena. (Se bild). Ställ tillbaka formen/formarna i frysen igen och låt dom ligga där i 5-10 min tills chokladen har stelnat.

Sanningens ögonblick HUR BLEV DOM??
Vänd formen upp och ner knacka lite lätt ut påskägg praliner om det behövs. Oftast ramlar dom ut av sig själva när man vänder dom upp och ner. Hoppas att du blir nöjd över dina praliner!


🐣Du får gärna tagga mig eller skicka bilder hur dina blev påskägg praliner blev. #fikamedhanna @Fikamedhanna - Facebook/Instagram/Nouw!

Så här blev mina första vaktelägg praliner i veckan som jag gjorde.

När du har bestämt dig och tempererat chokladen som du vill använda. Gör så här:
1, häll ca 1-2 tsk choklad i varje ägghalva och vänd runt formen så att det hamnar choklad över allt.
2, vänd formen upp och ner och låt all överflödig choklad rinna ut = häll tbx till formen.
3, skrapa bort all överflödig choklad på formen = häll tbx i skålen. Låt chokladformarna stelna i rumstemperatur eller en stund i frysen.
(Vi vill inte slänga bort nån choklad)

Sanningens ögonblick HUR BLEV DOM??
5, Vänd formen upp och ner knacka lite lätt ut påskägg om det behövs. Oftast ramlar dom ut av sig själva när man vänder dom upp och ner.
6, värm en tallriken över vattenbad och ta dina choklad påskäggskal och lägg den på tallriken. Så att kanterna smälter och blir jämna. Vänd dom sen upp och ner och gör samma sak me nästa. Se till att du får samma storlek när du smälter choklad påskäggskalen.
7, sätt försiktigt ihop choklad påskäggskalen ihop med varandra och låt dom stelna i rumstemperatur.
8, vill du att choklad påskäggen ska stå upp? Smält botten lite lätt på den varma tallriken över vattenbad.
9, Hoppas att du blir nöjd över dina choklad påskägg! Du får gärna tagga mig eller skicka bilder hur dina blev påskägg praliner blev.

🐣Du får gärna tagga mig eller skicka bilder hur dina blev påskägg praliner blev. #fikamedhanna @Fikamedhanna - Facebook/Instagram/Nouw!

💕Följ gärna mig på Instagram, Facebook, Nouw: @fikamedhanna

😊Självklart kommer jag följa dig också.

  • 794 visningar

Gillar

Kommentarer

Dreamandcreativity
Dreamandcreativity,
Wow! Inte illa ! Snacka om avancerat.
nouw.com/dreamandcreativity
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229