Schackrutor kakor.

Vem älskar inte dom klassiska schackrutor kakorna? Självklart kan man göra dom i 4,6,9,12 eller flera mönster. Du väljer själv vilket tåla mod du har, sen finns det alltid många enkla knep för att lyckas med flera mönster.

Jag har alltid gjord den med 4 mönster, men denna gången ville jag prova att göra med 12 st. Det gick väldigt bra, trodde inte man skulle lyckas så här bra.

Schackrutor kakor:
Ljus mördeg:
200 gram smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 1/2 dl vetemjöl

Görhär:
1. Blanda samman alla ingredienser förhand eller i en matberedare till en deg.

2. Rulla ihop degen till en boll och sen till en 15-20 cm lång korv.

3. Lägg korven på ett bakplåtspapper och platta/kavla ut degen tills den blir 10 cm bred och 1 cm tjock. (Fortsätt sen att göra den mörka degen).

Mörk mördeg:
200 gram smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 ms kakao
1 msk vatten

Gör så här:
1. Blanda samman alla ingredienser förhand eller i en matberedare till en deg.

2. Rulla ihop degen till en boll och sen till en 15-20 cm lång korv.

3. Lägg korven på ett bakplåtspapper och platta/kavla ut degen tills den blir 10 cm bred och 1 cm tjock.

4. Pensla den mörka degen med lite vatten, lägg nu den ljusa mördegen uppepå. Se till att degbitarna hamnar i kant i kant runt om.

5. Lägg degen på en skärbräda så att den håller sig rak. Plasta över mördegen och lägg den i kylen i 30 min.

Montering:
1. Börja med att bestäm dig över hur många rutor du vill göra.

2. Skär sen ut 1/1 -1 cm tjocka remsor längst med långsidan.

3. Ta en remsa och pensla med lite vatten på ena långsida, lägg sen nästa remsa upp och ner så att du får varannan färg. (Jag gjorde 12 rutor, så det blev 3 rader och 3 uppepå)

4. Pensla sen uppepå och fortsätt att lägga varannan remsa. Se till att du får varannan färg, åt båda hållen. Annars så blir det inga schackrutor.

5. Jämna till kanterna och plasta in rullen, lägg den på en skärbräda så att den håller sig rak. Lägg in den i kylen i 30 min eller 10 min i frysen.

6. Sätt ugnen på 200˚C grader och klä 1-2 plåtar med bakplåtspapper.

7. Ta ut din rulle från kylen eller frysen och skär upp 1/2 - 1 cm tjocka skivor. Lägg dom sen på plåten med bakplåtspappret med en liten bits mellanrum.

8. Sätt in plåten i mitten på ugnen och grädda schackrutorna i 8-10 min. Låt kakorna svalna av och servera dina fika sugna gäster. Eller lägg dom i en burk med tättslutande lock.

♡Lycka Till Nu♡

  • 196 visningar

Gillar

Kommentarer