Schack Prinsesstårta!

Godkväll i vårsolen..
Idag fortsätter vi med prinsesstårta temat. Varför inte göra en schack prinsesstårta med schackrutor inuti. Med vanilj och chokladbottnar och prinsesstårtans klassiska fyllning på detta. Det blir en extra rolig överraskning för gästerna när dom ska skära upp tårtan. Sen får alla gästerna en varsin ros på detta med.😁♟🌹

Här kan du själv välja hur många bitar det ska bli.
Tårtbotten 3-lika delar, som man säger lika delar ägg, mjöl och socker i lika stora glas. (Låt detta svårt och krångligt kan du gå till: Steg för steg så visar jag)😁

Vanilj tårtbotten:
4 ägg
Strösocker
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
Vetemjöl
Potatismjöl

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175° grader.

Klä en ugnsform med bakplåtspapper.
Knäck 4 ägg i ett glas och häll upp lika mycket strösocker i ett annan glas. Det ska vara samma mängd som det är i glaset med äggen. Ta sista glaset och fyll upp med hälften av vetemjölet och hälften av potatismjölet så det blir lika mycket som dom andra glasen. Häll sen vaniljsocker, bakpulver i glaset med mjölet och potatismjölet. Häll strösocker och ägg i en bunke och vispa så det blir riktigt fluffigt och poröst. Sikta sen ner glaset med torr ingredienserna i äggblandningen och vispa snabbt ihop allt eller vänd runt med en slickepott. Fyll formen med smeten och ställ in formen längst ner på ugnen och grädda i 30-40min. (Alla ugnar är olika och gräddar olika tider). Testa med en provsticka, är stickan torr så är tårtbotten färdig gräddad. Ta ut den från ugnen och låt tårtbotten svalna av innan du tar ut den från formen.


Choklad tårtbotten:
4 ägg
Strösocker
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
3 msk kakao
Vetemjöl
Potatismjöl

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175° grader.

Klä en ugnsform med bakplåtspapper.
Knäck 4 ägg i ett glas och häll upp lika mycket strösocker i ett annan glas. Det ska vara samma mängd som det är i glaset med äggen. Ta sista glaset och fyll upp med hälften av vetemjölet och hälften av potatismjölet så det blir lika mycket som dom andra glasen. Häll sen vaniljsocker, bakpulver och kakao i glaset med mjölet och potatismjölet. Häll strösocker och ägg i en bunke och vispa så det blir riktigt fluffigt och poröst. Sikta sen ner glaset med torr ingredienserna i äggblandningen och vispa snabbt ihop allt eller vänd runt med en slickepott. Fyll formen med smeten och ställ in formen längst ner på ugnen och grädda i 30-40min. (Alla ugnar är olika och gräddar olika tider). Testa med en provsticka, är stickan torr så är tårtbotten färdig gräddad. Ta ut den från ugnen och låt tårtbotten svalna av innan du tar ut den från formen.


Dela Tårtbotten:
Skär lika långa och tjocka remsor på båda bottnarna. Här kan du välja själv hur många lager och bitar du vill göra.

Vaniljkräm:
2 dl mjölk
2 st äggulor
1 msk strösocker
1 msk maizena stärkelse
1 msk vanillinsocker
1 knivnudd vaniljpulver
1 spritspåse

Gör så här:
Vispa samman mjölk, äggulor, socker, och maizena stärkelse i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Smaksätt med vaniljsocker, vaniljpulver och låt krämen kallna innan du fyller tårtan. Om man inte vill göra egen vaniljkräm så funkar det lika bra med färdig köpt vaniljkräm. Välj den du gillar bäst. Fyll spritspåsen med vaniljkrämen.

Sylt:
Välj din favorit sylt

Vispgrädde:
4 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
1 tsk vitsirap
2 msk florsocker

Gör så här:
Blanda ner allt i en bunke och börja vispa på låg hastighet och sen ökar. Fortsätt vispa tills du börjar få mjuka toppar tar form på grädden.

Marsipan/Sockerpasta:
Välj önskad färg till locket och rosorna

Gör så här:
Kavla ut marsipanen/sockerpastan så den blir 1-2 cm tjock.(Kavla ut så stor som du behöver). Fortsätt sen med att göra klart rosorna så dom är färdiga till monteringen. Tänk på att du ska göra rosor till varje person. (Kommer visa steg för steg hur jag gör mina rosor på enklast sätt. Det hittar du under kategorier: Steg för steg).

Topping:
Florsocker

Montering:
Ta fram alla tillbehör + remsorna från tårtbottnarna. Börja med första lagret, ta en ljus och mörk remsa och lägg dom bredvid vandra (ljus remsa på vänster sida och mörk remsa på höger sida ex. Lägg på ett jämt lager med sylt över allt på första lagret. Fortsätt sen med nästa lager men nu byter du plats på ljus och mörk botten. (Ljus botten hamnar på höger sida och mörk botten hamnar på vänster sida ex) och gör samma sak där med sylten. Här kan du nu välja hur bred, hög och lång tårtan ska bli. Blanda nu hälften av vaniljkräm med grädden till ett jämnt lager. Bre på ett lagom tjock lager runt hela tårtan och lägg på marsipan/sockerpasta lagret så det täcker över allt. Kanterna kan vara lite små pilligt efter som marsipan/sockerpastan ska gå runt hela tårtan och täcka över allt. (Här behövs det lite extra tålamod, skulle ena sidan inte bli snygg så kan man lägga den sidan neråt. Så kommer det inte att synas). Lägg upp tårtan på ett serveringsfat och toppa med dina rosor med lagom stor mellanrum. Pudra sen över med florsocker.

Servera din schack prinsesstårta och njut med dina gäster. Lycka till nu

🌷Kram Kram på er..

  • 176 visningar

Gillar

Kommentarer