Saftiga Hallongrottsbullar.

Hej Hej..
Kanelbullens dag är på fredag ”sorry för mig tjatande” och tanken slog mig, det finns många som inte gillar eller tål inte ”kanel”. Det finns så många olika smaker och varianter på bullar så man vet inte vilken man ska välja. Men det börjar kännas lite långtråkigt att äta samma bullar hela tiden. Vi behöver nya smaker och något annorlunda, jag älskar att tänka utan för ”boxen”. Konstigt nog så har man lyckas att hitta på en ny variant av bulle. Har googlat och letat i varje hörn efter denna sorts bulle, men kunde som vanligt inte hitta nån som gör den.

Så säg hej till mina härliga saftiga hallongrottsbullar..
Två klassiska bakverk fick bli en klassisk bakverk som man inte kan få nog av. När jag gjorde dessa igår kväll så kände man på doften som spred sig i hela lägenheten. Jag hade lyckas ännu en gång med ett nytt bakverk. Bullar som smakar hallongrottor, hur gått är inte det??

Tänk dig en saftig bulle med hallongrottsfyllning och toppade med mördegssmulor och torkade hallon. Såååå gott, så idag ville sambon ha med sig ett gäng till jobbet. Vi får se vad gubbarna säger om mina bullar.🤩👌🏻

För att få dom här gudomliga saftiga hallongrottsbullar så behöver vi göra ett gäng hallongrottor och torkade hallon. Så att vi har allt klart innan vi gör bullarna.

Tycker man att detta låter för krångligt eller nä orken finns inte. Så får man sjävklart gå till affären och köpa färdiga hallongrottor och torkade hallon.

Torkade hallon:
2 dl hallon färska/frysta (tina upp dom frusna hallonen innan du torkar dom)

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 50°C grader och klä en plåt med bakplåtspapper. Dela hallonen på mitten och lägg ut dom på bakplåtspappret. Torka hallonen i mitten på ugnen i 8-9 timmar, vänd på hallonen efter halva tiden.

Hallongrottor 20st:
200 gran smör/margarin
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl

Fyllning:
1/2 dl hallonsylt

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 200°C grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
Rör smör och strösocker smidigt och tillsätt sen vaniljsocker, bakpulver, mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Ta ut 20 st lika stora bitar och forma dom till små bollar. Lägg sen bollarna på bakplåtspappret och tryck sen en fördjupning i mitten på varje boll. Lägg en liten klick med sylt i varje håll, grädda hallongrottorna i mitten på ugnen i ca 10 - 12 min. Dra av bakplåtspappret med hallongrottorna från plåten och låt dom svalna av helt innan du äter upp dom.

Hallongrottsbullar 12-15st:
4 dl kall mjölk
40 gram torrjäst
150 gram rumstempererad smör/margarin
40 gram strösocker
40 gram brun farin strö
1 msk kardemumma
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
650 gram vetemjöl

Gör så här:

Börja med att hälla ner den kalla mjölken i bunken och tillsätt torrjästen. Vispa sen ihop mjölken och torrjästen tills all jäst har löst upp sig och att du får ett härligt skum. Tillsätt smöret och vispa ihop allt lite lätt i köksassistenten och stäng av den. Fortsätt sen med strösocker, brun farin strö, vaniljsockret, kardemumma och saltet. Tillsist häller vi ner mjölet lite i taget när köksassistenten jobbar på. Fortsätt att knåda degen och efter 15 min ska degen ha släppt från bunkens kanter. För att vara extra säker på att degen är klar, så ska man kontrollera glutenfönstret, dra försiktigt ut degen. Den ska hålla ihop och bli så tunn att den nästan går att se igenom. Går degen sönder när du drar i degen, så fortsätt att knåda degen lite till och gör ett nytt försök. Forma degen så lite som mjöligt i bunken och täck över med plastfolier. Låt degen jäsa i rumstemperatur i 2 timmar. Vi ska inte stressa degen utan den ska få ta sin lilla tid om man vill få dom perfekta bullarna.

Fyllning:
180 gram rumstempererad smör/margarin
1 dl hallonsylt
8-10 + 5st hallongrottor (smulade + sylten)

Gör så här:
Ta fram en skål och dela smöret i mindre bitar, smulade ner 8 - 10st hela hallongrottor i smöret och blanda runt till en smet. Spara dom andra 5st hallongrottor!

Utbakning:
KNÅDA INTE DEGEN, utan häll ut den på ett mjölat bakbord och kavla ut degen till en rektangel och bre ut sylten och sen hallongrottsfyllningen ända ut till kanten. Ta nu 3st hallongrottor och smula över toppingen + syltbitarna i grottorna. Ta tag i ena ändan och vik in till mitten, ta sen den andra ändan och vik in till mitten. Jämna ut kanterna och degen så den blir lika bred över allt. Skär sedan remsor som är 2 cm breda som du sen skär ”byxor” av. Du skär ett snitt i mellan men låter dom sitta ihop med 1 cm. Snurra sen ihop båda byxbena. (Du gör typ som en fläta fast med två ben bara). Sen är det bara att snurra ihop allt till en bulle. Jag fick ihop 12 st stora hallongrottsbullar av degen. Lägg sen hallongrottsbullarna på bakplåtspappret som ligger på en plåt och täck över med plastfolier. Låt hallongrottsbullarna jäsa i 1 timme i rumstemperatur. Under tiden som dom jäser så sätter jag ugnen på 225°C grader. När bullarna har jäst klart (dubbelstorlek) Sätt in plåten i mitten på ugnen och grädda dom i 10-20 min tills dom har fått en fin färg.

Sockerlag:
1 dl vatten
1 dl strösocker

Gör så här:
Häll upp allt i en kastrull och koka upp tills du får en sirpa liknade vätska av allt. Pensla rosbullarna direkt när dom kommer ut från ugnen. För då håller dom sig saftiga mycket längre och bli glansiga.

Topping:
1/2 dl torkade hallon
2 st hallongrottor

Gör så här:
När du har penslat bullarna med sockerlag så stör du över bullarna med torkade hallon och hallongrottsmulor. Servera dina bullar med ett glas kall mjölk och njut. Eller med nån annan god dricka. 😋

  • 818 visningar

Gillar

Kommentarer

LindaLinnros
LindaLinnros,
åh va gott! 😃
nouw.com/lindalinnros
Fikamedhanna
Fikamedhanna,
Det va så gott😍 blev en storfavorit här hemma.
nouw.com/fikamedhanna
LindaLinnros
LindaLinnros,
åh va gott! 😃
nouw.com/lindalinnros
Fikamedhanna
Fikamedhanna,
Dom blev riktigt goda och en ny stor favorit hos oss här hemma😋Även för dom som fick provsmaka på första bakningen.😏
nouw.com/fikamedhanna