Saftiga gigantisk non stop lussekatter.

Ut med dom gamla och in med dom nya??
Har bakat så många klassiska lussekatter så man har börjat att tröttna på dom. Efter som man är svag för all choklad så ville jag testa på något nytt. Så varför inte göra några lussekatter med non stop fyllning. Perfekt när man bara vill äta en lussekatt till gofikat under kvällen. Dom blev sååå saftiga och förbaskat goda, nästan farlig goda (man vill ju bara äta dom hela tiden). Hahaha, men det tycker inte vågen!!

Saftiga gigantisk non stop lussekatter, 10-12 st
4 dl vatten (38 grader)
2 påsar saffran
25 gram torrjäst
110 gram rumstempererad smör/margarin
20 gram strösocker
20 gram brun farin strö
1 msk kardemumma
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
630 gram vetemjöl
1 påse non stop

Gör så här:
Börja med att hälla ner vattnet i bunken och tillsätt torrjästen. Vispa sen ihop vattnet och torrjästen tills all jäst har löst upp sig och att du får ett härligt skum. Tillsätt smöret och vispa ihop allt lite lätt i köksassistenten och stäng av den. Fortsätt sen med strösocker, brun farin strö, vaniljsockret, kardemumma och saltet. Tillsist häller vi ner mjölet lite i taget när köksassistenten jobbar på. Fortsätt att knåda degen och efter 20 min ska degen ha släppt från bunkens kanter. Häll ner 1 dl non stop i en fryspåse/mortel och krossa till mindre bitar och häll ner i degen. Fortsätt att knåda degen i 5-10 min till. För att vara extra säker på att degen är klar, så ska man kontrollera glutenfönstret, dra försiktigt ut degen. Den ska hålla ihop och bli så tunn att den nästan går att se igenom. Går degen sönder när du drar i degen, så fortsätt att knåda degen lite till och gör ett nytt försök. Forma degen så lite som mjöligt i bunken och täck över med plastfolier. Låt degen jäsa i rumstemperatur i 1-2 timmar till dubbel storlek. Vi ska inte stressa degen utan den ska få ta sin lilla tid om man vill få dom perfekta bullarna.

Fyllning:
1 1/2 dl krossade non stop

Utbakning:
KNÅDA INTE DEGEN, utan häll ut den på ett mjölat bakbord och kavla ut degen till en rektangel och strö på med krossad non stop ända ut till kanten. Ta tag i ena ändan och vik till den andra ändan. Jämna ut kanterna och degen så den blir lika bred över allt. Skär sedan 10-12 st remsor som är 3 cm breda. Rulla sen ihop ändarna så du får en klassisk form på en lussekatt. Lägg sen dom stora non stop lussekatterna på bakplåtspappret som ligger på en plåt och täck över med plastfolier. Låt dom stora non stop lussekatterna jäsa i 1 timme i rumstemperatur. Under tiden som dom jäser så sätter du ugnen på 225°C grader. När bullarna har jäst klart (dubbelstorlek) Sätt in plåten i mitten på ugnen och grädda dom i 10-20 min tills dom har fått en fin färg.

Sockerlag:
1 dl vatten
1 dl strösocker

Gör så här:
Häll upp allt i en kastrull och koka upp tills du får en sirpa liknade vätska av allt. Pensla dom gigantiska non stop lussekatterna direkt när dom kommer ut från ugnen. För då håller dom sig saftiga mycket längre och bli glansiga.

Topping:
20 st hela non stop

Gör så här:
När du har penslat bullarna med sockerlag så trycker du ner hela non stop i varje ända på lussekatterna. Servera dina bullar med ett glas kall mjölk och njut. Eller med nån annan god dricka.

🎄Lycka Till🎄

  • 430 visningar

Gillar

Kommentarer