Poolish/Fördeg

När man var i Polen på en liten semester så fick man veta att: Poolish är en metod som kommer från Polen.

Så nu har man lärt sig något nytt, jag har gjort poolish i många år. Det är en fördeg som du kan välja själv hur lång tid den ska jäsa. Jag kör på 30min-1dygn, men det hänger alltid på när man ska baka degen? Poolish funkar till matbröd och till sötebröd. Under tiden den tar att jäsa hinner smakerna utvecklas och du får ett bröd med större smaker. Du får även en härlig skorpa på brödet. När din poolish är klar doftar den svagt syrligt och man kan se hur den bubblar och rör på sig. När du gör poolishen så ska du alltid täcka över den med ett lock eller sluten plastpåse.

Ingredienser:
1/2 halv tsk torrjäst
500 g vatten (40-45 grader)
500 g vetemjöl special

Gör så här:
Blanda i mjölet, jästen och vattnet och vispa för hand tills det blir en klumpfri smet. Täck bunken med en plastpåse eller ett lock. Låt den stå i ca 30min - 12 timmar, tills den dubblerat i volym och blivit riktigt bubblig och doftar ljuvligt. Du väljer själv hur lång tid där i mellan du vill att poolishen ska bubbla till sig.

  • 45 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229