Poolish

Poolish är en fördeg som har sitt ursprung i Polen. Att baka med poolish är perfekt för dig som tidigare bara har bakat med jäst och blir även lättbearbetad deg med fantastisk smak. Sen bestämmer du själv över hur länge jäsningstiden ska vara❣

Godmorgon❣

Igår kväll startade jag igång min poolish, ett snabbare sätt att få igång en surdeg till ditt bröd, baguetter, bullar. Jag kör olika jäsningstider beroende på när jag ska börja baka och vad jag ska använda det till. Denna poolish jag gör ska få jäsa i 20timmar efter som det ska bli bröd.

Poolish:
1 halv tsk torrjäst
3 dl vatten
2 dl vetemjöl

Gör så här:
✎Vispa allt till en jämn smet i en burk, antigen med lock. Man kan även täcka den med en platspåse och knyta med ett gummiband. Låt stå minst i 3 timmar i rumstemperatur eller längre. Du kan även ställa in den i kyl över natten. Poolishen är klar när den har börjat att bubbla en massa. Om den har börjat falla, mata på med lite mer mjöl och vatten och låt stå en timme till eller längre. Om du ska göra poolishen på vinter så ta lite varmar vatten. Är det på våren/sommaren så ta lite kallare vatten. Ställ poolisen på ett varmt ställe om den ska stå i rumstemperatur. Lycka Till❣

  • 133 visningar

Gillar

Kommentarer