Pizzadeg!

En perfekt och smakrik pizzadeg som görs på pizzerian är en stor del av hemligheten bakom den ultimata pizzan. Som behöver sin vila i rätt temperatur i några timmar innan det är dags att baka ut pizzadegen. Här behöver du planera in din dag när du vill baka pizza, för pizzadegen behöver jäsa i lugn och ro. Vill du lyckas med att arbeta ut degen lika bra som pizzabagarna utan att degen går sönder? Få pizzan att bli lika tunn med perfekta kanter? Eller få den perfekta färgen?

Då har du kommit helt rätt med att börja din resa med den perfekta pizzadegen. Receptet kommer ifrån en följare jag har på instagram som heter (Mathias Stjernström) som är kung på att baka dom perfekta pizzorna. Har följt han rätt länge och efter detta recept så vill man bara äta pizza varje dag.

Jag är inget fann av att äta färsk pizza. Vill hellre äta pizzan när den har legget i kylen i 1 dygn. När man gör så med pizzan du köper på en pizzeria så önskar man att frysen va full. Man har bakat och letat efter den perfekta pizzadegen men har aldrig vart så nöjd med att få den perfekta dagen efter pizzan. Tills man hittade detta receptet hos min följare, alltså whaooo! Tänker aldrig mera byta recept, utan kommer bara använda detta recept varje gång det blir pizzabakning. För en gång skull blev familjen riktigt nöjd här hemma. (Hur ofta händer det? Det va ett tagsen).

Självklart kommer jag dela mig vidare av detta recept. Om du vill bli en KUNG på att baka ut pizzor? Mitt tips är: vänd dig till Youtube eller till en pizzeria och kolla hur dom gör. Jag har kollat mest på youtube om jag ska vara ärlig. För där hittar jag landet runt som ger en massa olika tips och varianter på hur man kan göra. Sen är det bara att testa vilken teknik som blir din bästa vän nu du ska baka ut pizzadegen.

”Vill du lyckas med din pizzadeg, så använd en köksvåg/pizzasten eller pizzastål för det gör vi i recept + Mathias Stjernström gör det också i sitt recept.”

Pizzadeg, 4
8 gram jäst
400 gram ljummet vatten
25 gram olivolja
12 gram strösocker
8 gram salt
600 gram vetemjölet special

Gör så här:
Börja med att blanda ner alla ingredienser utan saltet i en bunke/bakmaskin och knåda degen i 5 min. Tillsätt saltet och knåda degen ytligare i 10-15 min tills degen släpper från bunkens kanter. Mjöla bakbordet lite lätt och häll ut pizzadegen och knåda den lite granna och forma den till en bulle. Lägg tillbaka pizzadegen i bunken och täck över med plastfolier. Låt pizzadegen vila i rumstemperatur i 1-2 timmar, flytta sen bunken in i kylskåpet och låt pizzadegen vila i 6 timmar. Ställ sen ut pizzadegen i rumstemperatur i 1 tim innan du börjar baka ut den. Under tiden sätter du in pizzasten/pizzastålet i ugnen näst högst upp på gallret. Sätt ugnen på högsta temperatur 250-270°C grader med under och över värme. Det tar ca 1 tim innan pizzasten/pizzaplåten blir varm.

När pizzadegen har vilat klart, så kan du ta fram alla ingredienser & fyllning som du vill ha på dina pizzor. Baka ut pizzorna efter alla tips & råd som du har fått av pizzabagarna eller youtube. Toppa sen dina pizzor med fyllning och gör dom redo för gräddningen.

Här blev det 4 olika fyllningar, kan säga att jag blev mest nöjd över dotterns pizza som jag gjorde först. Den blev så klart BÄST! Jag får lägga mina pizzor på bakplåtspapper för min pizzasten är ingen höjdare när man lägger pizzorna direkt på. (Köpte den för en billig slant). Men men pizzorna blir ändå perfekta med lite bakplåtspapper i mellan. OBS, sänk inte temperatur på ugnen eller ha ugns luckan öppen för länge. För då försvinner all värme som vi behöver till pizzorna. Skicka in en pizza i taget i ugnen och grädda dom i 8-15 min beroende på vilken ugn du har! Ha extra koll på pizzorna, du ska få en härlig fin färg på pizzorna innan dom är klara. Ta ut pizza och skicka över den till en tallrik och låt den svalan av något innan du börjar att äta den. Servera med en härlig sallad & dressing och njut av din perfekta pizza.

Tro mig, du kommer aldrig mera vilja köpa en pizza igen. Utan du kommer bli den grymmaste pizzabagaren som alla har drömt om!

🌟P,st ni får jätte gärna följa mig på Instagram/Facebook/Nouw: @Fikamedhanna!
🍕Självklart följer jag er också.

  • 4 581 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229