Pepparkaksdeg Dag 1

Pepparkakor är en klassiker under julen och detta receptet ger fantastiskt goda kakor. Baka pepparkakor tillsammans med någon så blir det extra roligt. Ett gmmalt recept som är över 120 år gammalt som har gått runt i familjem/släkten.

Jag delar gärna med mig av recepet:

100-500 pepparkakor beronde på storleken på formarna.
Och hur mycket deg som kommer att ätas upp under tiden när man bakar.

Pepparkaksdeg:
1 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
2 msk malen nejlikor
4 dl strösocker
3dl ljus sirap
300 gram smält smör/margarin
8-12dl vetemjöl (alla sorter funkar bra, så länge det är vetemjöl) du behöver även till utbaket.

Gör så här:
Ta fram en lagom stor bunke och slickepott och plastfolier!
Blanda ner alla kryddor och strösocker och blanda runt. Häll sedan i sirap och blanda till en slät smet. Värm margarin/smör tills allt är smält och häll i bunken och blanda runt noggrant. Tillsätt vetemjöl lite intaget och blanda tills degen har släppt från kanterna men är ändå lagom lös. Lägg plastfolier över degen i bunken och ställ in i kylen över natten. Degen klarar sig max i 3 dagar i kylen.

Pepparkakor DAG 2

Pepparkakor är en klassiker under julen och detta receptet ger fantastiskt goda kakor. Baka pepparkakor tillsammans med någon så blir det extra roligt. 100-500 pepparkakor beronde på storlekarna på formarna och hur mycket deg som kommer att ätas upp under tiden när man bakar. : )

Gör så här:
Ta fram pepparkaksdegs degen och låt den stå i 5min innan du använde den. Antigen använder du hela eller halva dagen. Ta fram brödkavlar, pepparkaksformar, vetemjöl, bakapapper och plåtarna. Alla ugnar är olika: Sätt ugnen på 175-200 grader, pepparkakorna ska vara inne mellan 4-7min beroende på hur tjocka dom är. Mjöla bakbordet och knåda degen och kavla ut pepparkaksdegen så tjock som du vill ha. Börja baka och njut sen med ett glas kallt mjölk.

  • 145 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229