Pepparbiff Med Krämig Potatisgratäng

Pepparbiff med krämig potatisgratäng.

Man får lyxa till vardagen i mellan åt.

Pepparbiff 4 portioner:
4 skivor utskuren oxfilé (4 cm tjocka)
1 msk olja till pensling
pepparmix, salt

Gör så här:
Pensla hela köttbitarna med lite olja och rulla kanterna i pepparmix, salta ovan och undersidan. Hetta upp stekpannan med oljad. Stek köttet 2-3 minuter på varje sida då blir dom medium rare. Vill du ha dom genomsteka så stek dom i 4-5min på varje sida istället. Lägg köttet på en tallrik och täck över med aluminiumfolie och låt köttet vila i 5-10min.

Krämig Potatisgratäng 4-6 portioner:
10 st potatisar
3 dl mjölk
5 dl grädde
3 dl Gran biraghi Finriven ost 50 g Biraghi
6 dl Pizza ost Mix 1kg Wernerssons ost
1 msk honung
1 msk vit sirap
salt, peppar, aromat, persilja.

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 225 grader.

Skala potatisarna och skär dom i tunna skivor. Lägg dom i en stor kastrull och häll på med kallvatten, skölj potatisen tills vattnet blir klart. Häll ut vattnet och ställ kastrullen med potatisen i på plattan. Tillsätt nu mjölk, grädde, honung, sirap, lite gran biraghi finriven ost och kryddorna. Låt allt koka upp på medel hög värme tills potatisen är nästan mjuk. Rör runt ofta så det inte bränner i botten på kastrullen. Ta fram ugnsformen och smörj in den med smör, ta av kastrullen från plattan och ta en silslev och lägg över lite potatis i botten så det täcker, strö över lite ost och fortsätt tills all potatis är slut i kastrullen. Sen tar du kastrullen med gräddblandningen och häller över potatisen så det täcker sista lagret. Sen tar du dom två olika ostarna och strö över så allt täcker hela formen. Ställ in formen i mitten på ugnen och grädda i 15-30 minuter eller tills gratängen har fått en fin färg. Ta ut gratängen ur ugnen, låt stå i 10-20 minuter så den hinner att sätta sig innan den ska serveras. Det gör inget om den är lite rining i formen, när du lägger upp potatisen så är den krämig och ljuvlig god.

Stekt sparris, svamp och Romansallat med olja:
200 g färsk sparris
150 g färska champinjoner
1/2 romansallat
3 msk olja
2 msk ica asia sesamolja

Gör så här:
Spola sparrisen i hett vatten och skär den i mindre bitar. Spola rent svampen och dela dom i mindre bitar. Spola rent romansallat och skär den i lagom stora bitar, hetta upp olja i en panna och fräs svampen, sparrisen och romansallat. Blanda ner sesamoljan och stek tills det blir en fin färg.

Funkar bra med att servera med en klick gele också.

En härlig middag som passar både till dom små och stora.
Även för dom minsta, går jätte lätt att mixa ner allt till en slät puré ❀

  • 34 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229