Pågenlimpa i brödform

Under eftermiddagen testade man på att göra nytt bröd. Det är inte lätt att gissa hur mycket man behöver ha i degen, men jag fick nog till det rätt bra. Tanke på att min man blev väldigt nöjd och sa: Bästa brödet hittills. Så här kommer det härliga receptet så ni andra kan prova det. Men det krävs tålamod, ingen stress för då blir det inget bra bröd. Då blir det mycket som kan gå fel.

Vi börjar från grunden, rågsurdegsgrund - 4tim på ett varmt ställe.
240 g rågmjöl
400 g vatten

Gör så här:
Vispa ner det för hand i en bunke/burk till en slätt smet. Lägg på ett lock/platspåse men skruva inte fast det och knyt inte påsen. Ställ bunken/burken på ett varmt ställe i 4tim.

Degen
Ingredienser:

3.5 dl vatten, 45grader.
50 g torrjäst
2 tsk salt
3 msk rapsolja
3 dl sirap, ljus - helst ska det vara mörk
4 dl vetemjöl
6 dl rågmjöl (jag tog min mjöl sil och tog bort allt från kärnan som ligger i mjölet, men det kommer alltid i lite. Sen det som blir kvar i mjöl silen häller jag tbx i mjölpåsen igen)
2 dl rågmjöl
3dl råg siktat (mjöl)
hela burken med rågsurdegsgrund
Tillsätt mera mjöl om det behövs i degen.

Gör så här:
Blanda ner torrjästen och 3dl råg siktat i en bunke och blanda runt, låt det stå i 10min. Tillsätt sedan vattnet, surdegen, sirapen, salt, rapsolja, vetemjöl och blanda runt väl. Tillsätt resterande mjöl och kör lite i taget. Knåda ihop en slät och spänstig deg, jag knådar för hand. Låt degen jäsa under duk i 60 minuter på ett varmt ställe. Stjälp upp degen på ett bakbord och dela den i två delar. Forma båda degbitarna till avlånga limpor, lägg bakpapper i två limpformar. Låt jäsa i 40-60min. Sätt ugnen på 250°C. När ugnen blivit varm så sätter du in limporna längst ner, spraya in lite vatten innan du stänger luckan. – Det gör limporna saftiga. Grädda limporna i 5 minuter och sänk sedan värmen till 200°C och grädda limporna i ytterligare 25-30 minuter. Låt svalna helt på avsvalningsgaller innan du skär upp dina skogaholmslimpor.

  • 199 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229