Odla tropiska frukter och choklad hemma, del 1

Kakaoträd FORASTERO bönor:
Som jag har letat efter kakaoträd bönor och när hoppet börjar försvinna så dyker det upp. Det var tack vare en odlings grupp på fb som jag såg ett inlägg om detta. Fick tipset att FYNDIQ skulle sälja, kan säga att dom har så mkt att välja på. Perfekt när man behöver baka, odla eller behöver något annat. Efter jag beställde hem 8 st kakaoträd FORASTERO bönor, så såg jag att dom hade tre sorter till. Passade på att beställa hem dom med, för efter 2dagar så var allt slut. Tydligen har dom säsongen försäljning på visa frön, så nu finns dom inte längre tills vidare. Men vill du testa så håll koll fall om det kommer ut mera i år.

Positiva svar från FACEBOOK:
Jag provade att lägga ut inlägg om mina frön för att hoppas på att nån hade testat. Man kan aldrig få för mycket bra tips eller hjälp när man odlar. Blev förvånad att det blev så många som vill följa mig på denna spännande odlings resan. Vist låter det konstigt att odla tropisk frukter/bär/choklad/växter i vårt klimat i Sverige. Vist kan du göra det, visa växter på behöver några år på sig för att det ska bli något. Andra växter kanske det inte blir något på, men man ska aldrig ge sig.

Det finns ett gäng glada odlare som har lyckas med detta. Men man behöver inte börja med något STORT eller FLERA SORTER! Nej du behöver inget stort växthus för detta i början heller, du kan odla både inne och ute du väljer själv. Jag provade att plocka frön från: Citroner & passionsfrukt och det har tagit sin lilla tid för att växa. Dom har fått växa till sig inomhus i fönstret, men dom är fortfarande små plantor.

Bygga ett tropisk växthus:
Mina kakao böner behöver rätt klimat för att det ska bli något. Tänkte desamma med mina citroner och passionsfrukt med. Så varför inte bygga ett mini växthus med tropiskt klimat. Ja man behöver inte bygga något jätte stort än, för man vet inte om det går eller vad som kommer att hända. Bättre att bygga något litet som inte kostar så mycket. Funderade en bra stund för att se vad man hade hemma för att kunna bygga ett tropiskt mini växthus.

Jag har andvänt:
1 mini växthus SOCKER från Ikea
1 tub sanitets/våtutrymmensilikon från biltema
1 markduk från BAUHAUS
1 paket plastfolier Willys/Ica
1 påse medelhavs- & citrusjord från blomsterlandet
1 eko citron
1 eko passionsfrukt
4 st kakao böner/frön
1 plast skål med vatten
1 termometer för att kunna mäta temperaturen i växthuset.

Slut pris: Ca 320kr

Odla tropiska frukter & choklad i växthus:
Igår var det riktigt varmt och kvälls solen var helt underbar. När jag hade gjort klart mitt tropiskt mini växthus så kollade jag temperaturen. Min temperatur i växthuset ligger mellan 25-32 grader + den har en jämt fuktighet i luften. Så det blir inte för torrt eller fuktigt i växthuset, sen har jag även en avfuktare om det skulle behövas.

Mina rader, uppeifrån och ner:
Passionsfrukt
Citroner
Kakaoträd FORASTERO

Första natten inne:
Första kvällen och jag tog in mitt tropiska mini växthus, för jag vill hålla koll på temperaturen. Även hålla koll så att allt går bra med mina om planterade plantor.

Fortsättningen följer.....

  • 149 visningar

Gillar

Kommentarer