NYÅRSBOLLEN.

Hej Hej..
Kan inte släppa iväg nyår än, kommer på allt för många roliga desserter. Efter som det blev ingen på nyår, så här kommer min NYÅRSBOLL med receptet. Självklart vill man att flera ska kunna skapa denna magiska och enkla dessert till gästerna. En perfekt dessert som passar under nyår, andra högeridé och kalas.

Vanilj/champagne pannacotta, 6 st bollar:
4 dl vispgrädde
2 dl champagne
1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 tsk gelatinpulver eller (1 tsk agar agar)
2 silikonform med 6 kupoler

Gör så här:
Häll upp champagne i en skål med gelatinpulver/agar agar och blanda runt, ställ åt sidan. Värm nu grädden, vaniljsocker, strösocker, saltet i en kastrull och låt det sjuda på låg värme i några minuter. (Pannacottan får inte bubbla). Tillsätt champagne med gelatinet/agar agar och vispa ner det i pannacottan. Låt allt sjuda i ytligare 5 min, häll upp vanilj/Champagne pannacottan i en såsbringa och ställ åt sidan för svallning. Ställ silikonformarna på en bricka och fyll upp med pannacotta (lämna 1/2 cm från kanten). Ställ in vanilj/champagne pannacottan i frysen och låt den stå där i 2-3 timmar.

Citron/champagne spegel:
2 dl champagne
2 gelatinblad
0,25 dl citronsaft
1 nypa gul rainbow dust (ätbart pulverfärg)

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 3 min, krama sen ut gelatinbladen och lägg dom i kastrullen. Tillsätt champagne och värm upp allt i 1-2 min under vispning. Tillsätt citronsaften, pulverfärgen vispa ihop allt, ta fram silikonfromarna med vanilj/champagne från frysen. Häll på med citron/champagne spegeln upp till kanten. Ställ tillbaka in i frysen i 1-2 timmar så att allt hinner att frysa.

Cookies crunch:
Köp färdiga cookies med choklad

Dekoration:
1 Citronskal
1 paket Färska blåbär
1 burk Chokladkulor strössel
1-2 paket Tomtebloss
Grön/guld sammetsfärg
Gasbrännare
Tändare/Tändstickor

Montering av nyårsbollarna:
Ta ut silikonfromarna från frysen med pannacottan. Värm citron/champagne spegeln med gasbrännaren och sätt ihop ihop halvorna med varandra så du får en hel boll. Sätt tillbaka bollarna i silikon kupolerna, ta fram en stor plastpåse och vik in kanterna så du får en öppning som blir hög & bred. Ta fram ett bakplåtspapper/aluminiumfolie och riv av 10*10 cm bitar. Placera varje nyårsboll på bakplåtspappret/aluminiumfolie bitarna. Sätt in en boll i taget i påsen och skaka den gröna sammetsfärg och spray ett jämt lager med färg över allt. (Vänd inte på bollen upp och ner), skaka sen den guldiga sammetsfärgen och spray lite här och där. Lyft nu ut nyårsbollen från påsen och ställ åt sidan, fortsätt så tills alla nyårsbollar är klara.

Montering på tallriken:
Krossa cookies med chokladbitar i en fryspåse med en kötthammare till lagom små bitar. Ta fram 6 st dessertskålar/desserttallrikar och strö ut 2-3 msk med krossad cookies. Lyft i nyårsbollen längst ner och montera den i mitten på den krossade cookies högen. Dekorera med hela/halvor med färsk blåbär och riven citronskal. Sätt ett tomtebloss på toppen av nyårsbollen och servera ut till dina gäster.

🎉
(Se till att INGA BARN rör eller bränner sig på tomteblossen). 📛HA alltid något att släcka med i närheten och se till att det INTE finns något som kan ta ELD i närheten!!

Sista steget:
Ge varje vuxen gäst en tändare/tändstickor, ska barnen äta så får ni hjälp dom. Tänd på och låt tomteblossen brinna ner och lyft bort dom. Lägg dom i en skål med vatten på bordet! 🛑OBS, detta ska en vuxen göra: Ta en kniv med ett handtag som inte blir varmt, värm knivbladet med gasbrännaren i några sekunder. Sätt kniven i mitten på nyårsbollen och dela den på mitten! Ät den iskall eller låt den stå i några minuter i rumstemperatur så att den blir mjuk! Välj själv hur du vill äta din NYÅRSBOLL.

  • 1 800 visningar

Gillar

Kommentarer