Mmm Donuts!

Godkväll!
Mmm.. Donuts, som Homer säger varje gång han ser eller tänker på donuts. Vem älskar inte donuts/munkar? Denna gången blev det en helt ny variant för mi. Gjorde mina härliga donuts/munkar i ugnen, dom ger inte exakt samma känsla som dom riktigt som är friterade. Men dom blev ändå riktigt goda.

Mina härliga varianter:
Sockermunken: Apelsin dumle fyllning.
Choklad donuts: Med chokladströssel och små duttar med choklad fyllning.
Hallon donuts: Med torkad jordgubbsbitar och små duttar med hallonsylt.
Mums mums,
välj och braka vad du vill dekorera och fylla dina med!🤩

Donuts/Munkar 12st:
25 gram torrjäst (4 tsk)
2 dl ljummet vatten
0,5 dl strösocker
50 gram kokosfett (går bra att byta ut till vanligt smör)
1 msk vaniljsocker
2 ägg rumstemperatur
7 dl vetemjöl
1 tsk salt

Fördeg, gör så här:
Smält kokosfett i kastrullen och låt den svalna lite. Blanda ner jäst, vattnet och kokosfettet bunken och vispa tills jästen har löst upp sig. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, saltet och 2 dl vetemjöl. Vispa ihop allt med en ballongvisp tills allt har blandat sig ordentligt. Plasta över med plastfolier och låt fördegen vila i 10 min i rumstemperatur.

Vetedegen, gör så här:
Ta fram bunken och ta bort plastfolien, tillsätt resten av mjölet och arbeta tills degen släpper från bunkens kanter. Degen ska även bli glansig och kännas elastisk, täck sen bunken med plastfolier eller ett lock. Låt degen jäsa i 1-2 timmar i rumstemperatur, degen ska bli dubbelt så stor. (Värmen i köket bestämmer hur lång tid jäsningen ska ta).

Utbakning:
Mjöla bakbordet och häll ut degen, arbete degen lite lätt.
Kavla ut degen till ca 1 cm tjock platta.

Gör munkar eller donuts:
Ta en rund form med en utstickare eller ett glas och börja stansa ut första storleken. Flytta över bullarna till en plåt med bakplåtspapper och välj vilken du vill göra, eller välj båda: (Väljer du munkar så behöver du inte göra något mera) väljer du att göra donuts (tar du en mindre rund form med utstickare eller något annat och stansar ut i mitten på varje bulle). Täck över bullarna och låt dom jäsa i rumstemperatur i 1 - 2 timmar tills dom har jäst upp sig och blivit dubbelt så stora. Under tiden kan du sätta ugnen på 200°C grader. Grädda sen bullarna i mitten på ugnen i ca 10-15 min tills dom har fått en fin gyllenbrun färg. Lägg bullarna på ett galler och låt dom svalna av helt innan du börjar dekorera och fylla dom med något gott.

Munkar:
Pensla bullarna över allt med smält kokosfett (ta smör istället om du vill ha det) och rulla dom i strösocker.
Donuts:
Gör önskad topping och doppa donutsen och toppa med valfri dekoration. Låt dom stelna i kylen en stund.

Servera dina mästerverk för nära och kära eller till gästerna. (Går även bra att frysa in dom)

Lycka Till

  • 488 visningar

Gillar

Kommentarer