Mini semlan med vaniljkräm!

HejHej..
Idag är det semmeldagen/fettisdagen och det får vi fira med små gudomliga mini semlor med vaniljkräm. Om man redan har tjuvstartat med semlor så räcker det med en mumsbit, sen finns det dom som bara vill smaka på semlan och då passar denna perfekt på fika bordet. Eller till dom mindre som vill också ha en smaskig semla.

Mini Semlor:
25 g torrjäst
100 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1,5 dl socker
1 tsk salt
2 dl poolish (finns under kategorin: SURDEG)
2 msk malen kardemumma
1 tsk vaniljsocker
Ca 14 dl Manitoba Cream, funkar bra med vetemjöl special

Gör så här:
Häll torrjästen i en stor bunke med 3dl mjölk och vispa tills allt har löst upp sig. Blanda sen ner poolish, socker, vaniljsocker och kardemumma blanda ihop. Smält smöret och blanda i mjölken ska bli 45grader häll allt i bunken och blanda runt. Rör i mjöl lite i taget och vispa i 7 min tills degen börjar släppa på katerna. Häll ner saltet och vispa ytligare i 3min. Spara lite mjöl till utbaket. Låt degen jäsa i 1-2tim och täck med plastfolier och med en bakhandduk. Knåda degen lite lätt på bakbord och kavla ut till en limpa. Varje bit ska väga 15-20 gram och rulla sen till bollar, lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 40 min under bakduk. Under tiden kan du sätta ugnen på 225°C grader. Pensla bullar med uppvispat ägg och grädda bullarna i mitt på ugnen ca 10 minuter tills dom blir gyllenbruna. Ta ut bullarna och låt svalna på ett galler med en bakhandduk över. Under tiden kan vi göra grädden och vaniljkrämen.

Vaniljkräm till fyllning:
2 dl mjölk
2 st äggulor
1 msk strösocker
1 msk maizena stärkelse
1 msk vanillinsocker
1 knivnudd vaniljpulver
1 spritspåse

Gör så här:
Vispa samman mjölk, äggulor, socker, och maizena stärkelse i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Smaksätt med vaniljsocker, vaniljpulver och låt krämen kallna. Om man inte vill göra egen vaniljkräm så funkar det lika bra med färdig köpt vaniljkräm. Välj den du gillar bäst. Fyll spritspåsen med vaniljkräm.

Vispgrädde:
4 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
1 tsk vitsirap
2 msk florsocker

1 spritspåse
1 tyll

Gör så här:
Blanda ner allt i en bunke och börja vispa på låg hastighet och sen ökar. Fortsätt vispa tills du börjar få mjuka toppar tar form på grädden. Fyll spritspåsen med grädden.

Garnering:
Florsocker

Montering:
Skär ut locken på bullarna (välj själv vilken form du vill ha). Gröpa upp ett lagom stort håll på bullarna och fyll sen med vaniljkräm. Spritsa på lagom mycket med grädde och sätt på locket och pudra över med florsocker. Sen är det bara att njuta av dom goda bullarna och bjuda familjen eller gästerna. Mums
Lycka Till

  • 72 visningar

Gillar

Kommentarer