Mättande Surdegsbröd

Godkväll..

Det blev en liten paus från bakandet och hoppar över till att knåda lite bröddeg. Saknar att knåda degen med kärlek, bakmaskiner gör än lat.😋 Har man vart utan bakmaskin i så många år är det svårt att dra sig till den. Det händer att man plockar fram den om man ska knåda längre än 15min. Så här ikväll fick det bli ett härligt mättande bröd som passar bra till frukost, mellanmål eller till maten.😊


Mättande Surdegsbröd 2st:
1 1/2 dl surdegsstart
4 tsk torrjäst
6 dl vatten
2 tsk salt
3 dl havrekli
3 dl durumvetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl

Gör så här:
Blanda torrjäst och vatten i en bunke och vispa ihop det för hand. Tillsätt sen saltet och havrekli, fortsätt att blanda ner durumvete och grahamsmjöl. Tillsist blandar du ner vetemjölet och häll sen ut degen på bakbordet. Knåda degen i 8min och olja in bunken. Forma degen till en boll och lägg den i bunken och plasta över. Ställ nu bunken på ett varmt ställe och låt den jäsa i 4tim, under varje timme så viker du degen. Låt degen vila ytligare i 1 timme, sen häller du upp degen på bakbordet och forma till två lagom stora bollar. Lägg dom på ett bakplåtspapper och täck över med en bakhandduk och låt dom jäsa i 1 - 2 timmar. Under tiden kan du sätta ugnen på 250-270°C grader. Ställ även in en plåt längst ner på ugnen.

När brödet har jäst klart, kan du sätta ett snitt i brödet eller göra ett valfritt mönster. Ta nu ut den varma plåten och dra på bakplåtspapper med brödet på. Ställ in i nederdelen på ugnen och grädda brödet i 10min och sänk värmen sen till 200-220°C grader. Fortsätt att grädda brödet i ytligare i 10-20min tills dom har fått en fin färg. Lägg upp brödet på ett galler och låt dom svalna av helt innan du skär upp brödet och njuter med ditt favorit pålägg eller bara med smör på. ✩Lycka Till

  • 177 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229