Marängsviss Med Jordgubbar!

Midsommar dessert till barnen..
Det finns så mycket gott man kan göra till midsommar. Sen har vi barnen som inte alltid gillar det som serveras på fika bordet. Då passar det perfekt med marängsviss som är barnsligt god dessert. Som är super enkel att svänga ihop och det passar bra under midsommar dagen.

Denna gången gör vi marängsvissen lite lyxigare och som kommer passa perfekt på midsommar och under hela sommaren. Säg den som kan motstå en mumsig marängsviss med jordgubbar i sommarvärmen. Extra lyxig blir den med färska jordgubbar, hemmagjord jordgubbssås, maränger, glass, vaniljgrädde och en lite touch av smuldeg som finns i botten på allt.

Marängsviss Med Jordgubbar 4-8 portioner.

Jordgubbsmaränger:
2 äggvitor
1,5 dl socker
1 krm ättika
1 tsk vaniljsocker
Jordgubbsessens
Torkade jordgubbar
1 valfri tyll
1 spritspåse

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 100°C grader.

Vispa ihop äggvitor, socker, vaniljsocker och ättika ättika i en rostfri skål. Till du får härliga toppar i marängen, vänd sen försiktigt ner jordgubbsessens i marängen. Fyll spritspåsen med marängen och spritsa ut på en plåt med bakplåtspapper. Strö sen torkad jordgubbar på marängen och ställ in i mitten på ugnen och grädda i mitten på ugnen i ca 1 timme. Kan du ta i marängen utan att dom går sönder och lossnar från bakplåtspappret, då är dom klara. Låt marängen svalna på galler.

Jordgubbssås:
200 g jordgubbar
1/2 dl strösocker
1 dl vatten
1 msk idealmjöl

Gör så här:

Skär bort bladet på jordgubbarna och skär dom på mitten. Lägg jordgubbsbitarna, strösockret och vattnet i en kastrull. Värm tills jordgubbarna mjuknat och sockret har smält. Ta av från platan och mixa till en len och fin sås. Vispa sen ner idealmjölet så att allt blandar sig och blivit lite tjockare. Häll upp jordgubssåsen i en såskål och ställ åt sidan. Här kan du välja själv om du vill servera såsen varm eller kall.

Smuldeg:
100 gram smör/margarin i kuber
2 tsk äkta vaniljsocker
2 msk störsocker
3 dl vetemjöl

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 225°C grader, lägg bakplåtspapper på en plåt.
Blanda mjöl, vaniljsocker och socker i en bunke. Lägg i smöret och finfördela allt till en grynig massa. Smula ut allt på en plåt och grädda i 10-15 min tills allt har fått en fin färg. Blanda gärna runt mellan varven så alla sidor och bitar får färg. Häll sen över allt i en skål och ställ åt sidan.

Vispgrädde:
3-6 dl vispgrädde
2 tsk äkta vaniljsocker
1 spritspåse

Gör så här:
Häll ner vispgrädden och vaniljsocker i en bunke och vispa tills du får fina toppar på grädden. Fyll spritspåsen med grädde. Ställ åt sidan.

Tillbehör:
2-4 liter glass (valfri)
2-4 lådor med färska jordgubbar

1-2 påsar med torkade jordgubbar

Montering:
Ta fram portionsskålar eller ett stort fat/en stor skål, här får du välja själv hur du vill lägga upp allt till gästerna.

Börja med att lägga smulor i botten på fatet och ringla över med lite jordgubbssås. Skiva 4-8 st jordgubbar i skivor och sprit ut dom på fatet. Skopa upp så många glasskulor som du vill använda och placera ut dom på fatet. Spritsa ut grädden och toppa med maränger och skivade jordgubbar. Ringla sen över med jordgubbssåsen och topp med torkade jordgubbar och hela jordgubbar. Servera din marängsviss och njut av mästerverket i sommarvärmen.😁👌🏻

🌺Jag vill passa på att önska er en trevlig midsommar, kram kram🌺

  • 861 visningar

Gillar

Kommentarer