Lucka 10


đLucka 10đ
IgĂ„r var det pepparkakans dagđ Men det fick vi fira ikvĂ€ll istĂ€llet med att baka pepparkakor som Ă€r đ±veganska med dottern.đ€ Denna veckan började inte sĂ„ bra, man ramlade ner frĂ„n en trappa (tydligen skadad knĂ€tt rĂ€tt illa) + sĂ„ fĂ„r dottern vattenkoppor.đđTur att det Ă€r 14 dagar kvar till julafton!đđ
đ±Veganska pepparkaksdeg:
âą250 gram veganskt margarin
âą2 dl strösocker
âą1 dl ljus sirap
âą1 dl mörk sirap
âą1 1/2 pĂ„se pepparkakskryddor
âą2 dl vatten
âą1 nypa salt
âą1 msk vaniljsocker
âą4 dl klas zlatni puder mjöl
âą10 dl vetemjöl
đ±Gör sĂ„ hĂ€r, dag 1:
1. SmÀlt margarinet i mikron i en vÀrmetÄlig skÄl, blanda sen ner strösockeret, pepparkakskryddor & lÄt stÄ i 3 min.
2. HÀll sen ner ljus sirap, mörk sirap, vaniljsocker, salt och vÀnd runt allt med en slickepott. TillsÀtt klas zlatni puder mjölet & vÀnd runt med en slickepott. FortsÀtt sen med vetemjölet & tillsÀtt lite i daget tills du ser att smeten slÀpper frÄn bunkens kanter.
3. TÀck bunken med plastfolier & stÀll in i kylen i 2-3 dagar.
â
đ±Tillbehör:
âąPepparkaksformar
âąKavel
âąmjöl
âąBakplĂ„tspapper + plĂ„tar
âąBakgaller + stekspade
âąTĂ€ttslutande burkar med lock
đ±Gör sĂ„ hĂ€r, dag 2-3:
1. SÀtt ugnen pÄ 250-275°C grader & ta fram dina plÄtar & bakplÄtspapper.
2. Ta ut degen frÄn kylen, skÀr ut sÄ stor bit med pepparkaksdeg som du vill börja med. StÀll tbx bunken i kylen igen.
3. Mjöla bakbordet lite lÀtt & börja knÄda pepparkaksdegen till den blir nÄgot mjuk.
4. Mjöla lite till om det behövs, kavla ut din pepparkaksdeg till en stor tun platta. Stansa ut önskade pepparkaksformar & lÀgg dom pÄ bakplÄtspappret pÄ plÄten tills den blir full.
đșïžOBS: Ha en liten bits mellanrum pĂ„ alla pepparkakor.
5. GrÀdda i mitten pÄ ugnen i 4-5 min tills dom har fÄtt en fin fÀrg.
6. LÄt pepparkakorna svalna av nÄgot pÄ plÄten innan du flyttar över dom till bakgallret. NÀr dom har svalnat av,fyller du dina burkar med pepparkakor & stÀller dom pÄ ett svlat/mörk stÀlle.
đLycka Tillđ
