Löjromstallrik som dessert..

Hej Hej..
Fick en utmaningen av min Johan, han fick välja en maträtt som jag skulle göra om till en dessert. Min vän valde: löjromstallrik, här har du något att bita i.👌🏻Poff så lyckades jag skapa den perfekta löjromstallrik som blir en perfekt dessert för matgästerna.😁

Om du vill göra egna portioner till dina matgäster, så fortsätt att skråla ner så kommer du till receptet..⤵️

Vit chokladmousse:
150 gram vit choklad
1 st äggula
2 dl vispgrädde

Gör så här:
Börja med att smälta chokladen i ett vattenbad. Och låt chokladen svalan av något. Vispa sen äggulan i en annan skål. Tillsätt sen den vispa äggulan i chokladen, blanda ner lite i taget så det blir jämt och glansig smet. Vänd sen ner ägg/choklad smeten i grädden, kör lite i taget och vänd runt tills du får en jämn och slät mousse. Ställ in i kylen och låt chokladmoussen stelna i 1-2 timmar.Hjortronkaviar:
200 gram hjortron (färska/frysta - går bra att ta andra bär)
2 msk honung
1 tsk agar agar
Kall rapsolja / neutral olja
Droppflaska / pipett

Gör så här:
Fyll upp ett stor glas med olja och ställ in i kylen, oljan ska sjunka till: 4-5ºc eller kallare! Häll hjortron i en kastrull och koka upp tills vätskan släpper. Sila hjortronen igenom en trådsil/nätsil och tryck ut vätskan tills du får 100 gram (100ml). Blanda ner honungen och låt allt svalna av lite. Tillsätt nu agar agar och rör runt allt väl, häll tillbaka vätskan i kastrullen och koka upp allt. Ta av kastrullen och låt hjortronsaften svalna av lite. Häll nu hjortronsaften i droppflaskan och ta ut glaset med olja från kylen. Droppa ner hjortronsaften i oljan så det skapas små pärlor i glaset som åker ner till botten. Låt nu dropparna ligga kvar i några minuter i glaset. Skölj sen hjortronkaviaren under ljummet vatten och låt allt rinna av ordentligt. Häll sen ut hjortronkaviaren på ett papper så att överflödigt vätska rinner av. Häll sen hjortronkaviaren i glasburkar med lock och ställ in i kylen tills du ska använda dom.

Lila persikor:
1 ask med persikor
1 burk med lila karamellfärg / pastafärg
1 plastpåse

Gör så här:
Skiva och hacka persikorna som du gör med en lök. Lägg ner allt i påsen, ta sen den lila färgen och ta 1-2 droppar färg. Blanda runt tills alla bitar har fått en härlig lila färg på sig. Lägg sen in dom i kylen.

Citron:
1 citron (ta flera om du behöver)

Gör så här:
Skiva klyftor av citronen, förvara dom sen i kylen.

Saftig sockerkaka:
3 ägg
3 dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
50 gram smör/margarin


Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C grader, Smörj och bröa en bakform eller använd en silikonform.
Vispa ägg och socker vit och pösigt. Häll sen ner vaniljsocker, mjöl, smör, mjölk och bakpulver och vispa ihop allt till en jämn smet. Fyll upp bakformen/silikonformen och ställ in i mitten på ugnen och grädda i 35-40 min. Ta ut sockerkakan och låt den svalna av, skär upp 1-2 cm tjocka skivor och lägg dom i en stekpanna med smör. Stek sockerkakas skivorna tills dom får en fin färg på varje sida. Lägg 1-2 st sockerkakas skivor på varje tallrik.

Montering:
Ta fram alla tallrikarna som har en sockerkaka skiva, lägg sen upp citron skivan, lila persikorna, hjortron kaviaren och tillsist vit chokladmousse på tallrikarna. Här kan du själv välja hur du vill lägga upp allt på tallrikarna.
Servera dina gäster och njut av dessert

  • 1 027 visningar

Gillar

Kommentarer