Lingon & blåbärskaka i långpanna.

Lingon & blåbärskaka i långpanna.
Blev så sugen på att baka något med lingon och hittade även en påse med blåbär. Passade perfekt till den söta kaka i lång pannan. Servera med en klick hemmagjord vaniljsås eller ät bara som den är. Sååå magisk god och passar närsomhelst.👌🏻

Lingon & Blåbärskaka i långpanna:
100 gram smör/margarin
2 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker

Fyllning:
1 dl lingon färska/frysta
1 dl blåbär färska/frysta
1 msk störsocker
1 msk brun farin strö

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C grader. Klä en ugnsform med bakplåtspapper som är ca 20×25 cm. Smält smöret i mikron och låt det svalna av något. Vispa ägg och strösocker tills det blir vitt och poröst. Sikta sen ner vaniljsocker och vetemjölet och rör tills du får en slät smet. Häll smeten i ugnsformen och jämna ut så det blir lika mycket över allt. Häll sen lingonen/blåbären i en bunke och tillsätt brun farin strö, strösocker och blanda runt. Är bären frysta så värm dom lite lätt i mikron. Strö nu bären över smeten så det kommer över allt, här behöver du inte vara så noggrann. Ställ in formen i mitten på ugnen och grädda i ca 35-50 min tills kakan börjar få en ljus färg. OBS, tänk på att alla ugnar gräddar olika länge. Ta ut kakan och flytta över den till ett galler med bakplåtspappret och låt den svalna av.

Snabb rårörd vaniljkräm, 1 liter:
1-2 msk vaniljsocker
3 äggulor
1/2 dl strösocker
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Vispa äggulor, vaniljsocker tills det blir ljust och krämigt i en skål. I en annan skål vispar du grädden och vaniljsocker tills du får mjuka toppar. Häll ner äggblandningen i grädden och vispa tills allt blandar sig. Häll upp i en skål eller tillbringare.

Skär upp lingon & blåbärskakan i lagom stora rutor och lägg upp dom på ett kakfat eller på serveringsfat. Servera dina gäster med tillbringaren med vaniljsås och njut av det sötsyrliga bakverket. Man kan också bara äta kakan som den är och njuta lika mkt.

  • 620 visningar

Gillar

Kommentarer